Fransen herdenken vermoorde Halimi

Ruim 1.500 Fransen hebben gisteren in een synagoge in Parijs een herdenkingsbijeenkomst bijgewoond voor de 23-jarige joodse telefoonverkoper Ilan Halimi. Onder hen president Chirac, rector Boubakeur van de grote moskee van Parijs en aartsbisschop Vingt-Trois van Parijs.

Vanmorgen was nog onduidelijk wanneer het tot uitlevering aan Frankrijk zou komen van de de leider van de bende die Halimi eind januari ontvoerd heeft, de 26-jarige Youssouf Fofana, die de nacht ervoor in Ivoorkust werd gearresteerd.

De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo verzekerde gisteren dat de uitlevering van Fofana, die de Franse nationaliteit heeft, een kwestie van uren zou zijn. Maar de Franse justitie bereidt nu een officieel uitleveringsverzoek voor. Ze wil voorkomen dat later tijdens de rechtszaak tegen Fofana in Frankrijk vormfouten aan het licht komen.

Fofana heeft na zijn arrestatie de ontvoering meteen bekend. Hij ontkent echter de moord. Ook zou hij hebben ontkend gehandeld te hebben uit antisemitisme. Maar volgens het dagblad Le Figaro heeft Fofana wel tegen zijn ondervragers gezegd een joodse gijzelaar te hebben gekozen 'om zijn geld'. Halimi werd op 13 februari aangetroffen langs een spoorlijn, stervend aan de gevolgen van mishandeling.

Tot de herdenkingsbijeenkomst gisteren was opgeroepen door de Franse opperrabbijn Sitruk na groeiende commotie over de antisemitische achtergrond van de ontvoering. 'Voor Frankrijk is er nu een voor-Ilan en een na-Ilan,' zei Sitruk gisteren.

President Chirac sprak tijdens de bijeenkomst met de familie van Ilan Halimi. Ook premier Dominique de Villepin en andere leden van de regering waren aanwezig, evenals leiders van andere politieke partijen.

In Bagneux liepen gisteren enkele honderden bewoners mee in een stille tocht tegen de moord en de wreedheid en tegen stigmatisering van de stad. Halimi werd na zijn ontvoering drie weken lang gevangen gehouden in achtereenvolgens een appartement en de kelder van een woonflat in Bagneux, een voorstad ten zuiden van Parijs.