EU wil Abbas rechtstreeks financieren

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, heeft voorgesteld de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, rechtstreekse financiële steun te gaan geven.

Op die manier zou de internationale gemeenschap de Palestijnse leider en zijn bestuursstructuur steunen en financiële druk handhaven op de moslimfundamentalistische organisatie Hamas. Die staat na haar verkiezingswinst op het punt het Palestijnse bestuur over te nemen. Een bericht hierover in de New York Times werd vanmiddag door een woordvoerster van Solana in Brussel bevestigd.

De EU staat onder zware druk van Israël en de Verenigde Staten om de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te staken zolang Hamas geweld tegen Israël niet afzweert en Israël erkent. Maar 'we zoeken naar manieren om de steun aan het Palestijnse volk te continueren', zo zei Solana's woordvoerster.

Solana heeft dit idee geopperd in een telefonische vergadering van het 'Kwartet' (Europese Unie, Rusland, Verenigde Staten en Verenigde Naties), aldus de woordvoerster. Het Kwartet probeert sinds enkele jaren vrede tussen Israël en de Palestijnen dichterbij te brengen, tot dusverre met weinig succes.

Na de grote verkiezingsoverwinning van Hamas verklaarde het Kwartet tijdens een ontmoeting in Londen, eind vorige maand, dat de internationale economische hulp aan de Autoriteit zou worden afgesneden als Hamas niet aan de voorwaarden voldoet. Israël heeft inmiddels de maandelijkse afdracht van 50 miljoen dollar aan douanegelden en BTW-heffingen in Israëlische havens opgeschort. Ook de Amerikaanse hulp valt weg. De EU heeft tot dusverre echter een besluit over haar steun uitgesteld. Het Palestijnse bestuur gaat failliet zonder internationale hulp en de EU wil Abbas niet verder verzwakken door de geldkraan dicht te draaien.

Als de andere leden van het Kwartet Solana's idee overnemen, zou dat een omkering zijn van het internationale beleid jegens de Palestijnen. Dat was er juist op gericht de regeringsinstanties te versterken in plaats van de leider, in voorbereiding op een Palestijnse staat. Vroeger had tot ongenoegen van de westerse buitenwereld de inmiddels overleden Palestijnse leider Yasser Arafat alle controle over de geldstromen en daarmee over het bestuur.