'Einde geweld Sri Lanka'

De Sri Lankese regering en de rebellenbeweging de Tamil Tijgers zijn gisteren overeengekomen een einde te maken aan het wederzijdse geweld. Het resultaat van de twee dagen van onderhandelingen - de eerste ontmoeting in drie jaar - in een kasteel buiten Genève is boven de verwachting van de Noorse bemiddelaars.

Na de verkiezing van Mahinda Rajapakse tot president, vorig jaar november, is het geweld tussen de regering en de voor een onafhankelijke staat strijdende Tamil Tijgers, opgelaaid. In grote delen van het noorden en oosten van het land maken de Tijgers in de praktijk de dienst uit. In december en januari vielen er in Sri Lanka ongeveer 200 doden, onder wie ruim tachtig militairen. Voorafgaand aan de onderhandelingen had Rajapakse laten weten onder geen beding mee te zullen werken aan een staat voor de Tamil-minderheid (20 procent van de bevolking), hetgeen de Tijgers bestempelden als 'kinderachtig'.

Inzet van de regering was een aanpassing van het in 2002 overeengekomen staakt-het-vuren, dat door beide partijen geregeld is geschonden. De Tijgers wilden vasthouden aan de overeenkomst uit 2002. Deze terugkeer naar bestaande afspraken bleek het hoogst haalbare. In april praten de partijen verder. (Reuters)