Dodental na instorting dak Moskou is nu 57

Het dodental na de instorting gisteren van het dak van een Moskouse markthal, is opgelopen tot 57. Er liggen 23 mensen in het ziekenhuis.

De meeste slachtoffers zijn Kaukasische en Centraal-Aziatische kooplieden die, toen gisterochtend het dak bezweek, bezig waren hun winkels en kramen in te richten voordat de markt open zou gaan. De markt werd vooral gedomineerd door kooplieden uit Azerbajdzjan. Hoeveel vermisten er zijn is onbekend - in de kelder sliep een onbekend aantal illegalen - maar er wordt rekening gehouden met een verdere stijging van het aantal doden. Gisteravond week de hoop nog levende slachtoffers te vinden. Wel werden voor de zekerheid heteluchtkanonnen op de puinhopen gericht om te voorkomen dat eventuele overlevenden onder het puin door de kou zouden omkomen.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog steeds niets duidelijk. Deskundigen achten het onwaarschijnlijk dat de sneeuw alleen het tweeduizend vierkante meter metende dak tot instorting heeft gebracht. Ze achten het wel mogelijk dat het bouwen van steeds nieuwe winkels binnen het gebouw de structuur heeft aangetast.

De Russische justitie heeft de architect van het gebouw, Nodar Kantsjeli, ondervraagd. Hij ontwierp ook het grote overdekte aquapark Transvaal, waarvan in februari 2004 het dak instortte; daarbij kwamen 28 mensen om het leven. Kantsjeli zei gisteren tegen Russische media dat het ongeluk van gisterochtend 'waarschijnlijk' te wijten is aan 'een incorrecte exploitatie' van het gebouw. Zo zijn naar zijn zeggen diverse winkels gebouwd op een tussenverdieping die aan het dak was bevestigd. (Reuters, AFP, AP)