Dirigent boos weg bij orkest

Dirigent Gennady Rozhdestvensky heeft woedend geweigerd om op te treden tijdens vier Sjostakovitsj-concerten die het Amsterdam Sinfonietta vanaf vanavond geeft in Amsterdam, Utrecht en Frankfurt. De Rus is beledigd omdat zijn naam niet wordt genoemd in een boekje bij een cd van het strijkorkest, waarmee hij in 2003 één keer eerder was opgetreden. Rozhdestvensky's echtgenote, de pianiste Viktoria Postnikova, is solidair met hem en treedt ook niet op. Beiden zijn inmiddels vervangen.

Maandag was Rozhdestvensky in het Muziekgebouw aan 't IJ begonnen met repetities bij Amsterdam Sinfonietta, die in wederzijds enthousiaste sfeer verliepen, zegt directeur Mark Vondenhoff. 'Nadat hij later het boekje bij de cd met muziek van Beethoven en Walton zag, ontstak hij in woede. Hij zei dat hij 'tot op het bot beledigd' was en dat dit 'zijn leven kapot maakte'. Met concertmeester Candida Thompson ben ik naar zijn hotel gegaan, waar we na lange tijd op een tsaristische wijze werden ontvangen. Maar excuses hielpen niet. Op mij mag hij kwaad zijn, maar ik begrijp niet dat hij de musici in de steek laat.'

Rozhdestvensky was door Sinfonietta trots aangekondigd als 'de beroemde maestro die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de verbreiding van de werken van zijn Russische collega èn vriend Dmitri Sjostakovitsj'. Hij is volgens het orkest 'de laatste levende schakel met de componist en diens spreekbuis'.

De dirigent staat bekend als een man met een nogal kort lontje en veel financiële eisen. In 1999 veroorzaakte hij een conflict tussen zijn impresario en het Residentie Orkest, toen hij bovenop de 16.000 dollar per optreden nog 500 dollar extra eiste en ook kreeg. Hij wordt nu vervangen door Roman Kofman, de dirigent van het orkest van de Beethovenhalle in Bonn. Alexander Menikov vervangt Viktoria Postnikova.