Civiele procedure in Deventer moordzaak

Advocaat Gert-Jan Knoops heeft een civiele procedure aangespannen om mogelijk nieuwe verdachten in de Deventer moordzaak onder ede te kunnen ondervragen. Knoops is de advocaat van Ernest Louwes die op 9 februari 2004 tot twaalf jaar cel veroordeeld werd voor de moord op de 60-jarige Jacqueline Wittenberg, in september 1999.

Momenteel voert de officier van Justitie in Zwolle in opdracht van het College van procureurs-generaal een 'oriënterend vooronderzoek' uit of de Deventer moordzaak moet worden heropend. Dit gebeurt naar aanleiding van materiaal dat opiniepeiler Maurice de Hond verzamelde.

Volgens De Hond is de toenmalige 'klusjesman' van de weduwe, M. de J. ten onrechte niet vervolgd, terwijl hij volgens Knoops en De Hond geen goed alibi heeft. De vriendin van De J. heeft haar vriend geholpen, zo denkt De Hond. In een reactie zegt Knoops 'alle middelen' aan te grijpen om zijn cliënt vrij te krijgen.

Hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam Peter van Koppen 'begrijpt niet wat Knoops wil bereiken met de civiele procedure', zegt hij in een reactie. Van Koppen verzocht het openbaar ministerie op 13 januari jongstleden al om heropening van de moordzaak. 'Ik zou adviseren om politie en justitie nu even ongestoord hun werk te laten doen en daar niet met grote laarzen doorheen te lopen. De genoemde mensen worden waarschijnlijk al door de politie verhoord', zegt Van Koppen. 'Eigenlijk is de zaak daarmee al heropend.' Van Koppen is bang dat 'door alle heisa' De J. in zijn schulp kruipt. 'Als hij verstandig is, beroept hij zich op zijn zwijgrecht.'

De uitkomst van het oriënterende vooronderzoek wordt 'over enkele weken' verwacht, zegt een woordvoerder van het college. De advocaat van 'klusjesman' De J. heeft eerder gezegd dat zijn cliënt en diens vriendin bereid zijn mee te werken aan dit onderzoek.