Carnavals-lasagne

Voor 6 personen:200 gram half-om-half gehakt1 1/2 eetlepel middelfijn gesneden gladde peterselie; 1/2 sjalotje, gepeld en in schijfjes; 1 klein ei; 2 eetlepels versgeraspte parmigiano; 1 eetlepel paneermeel ; zout en versgemalen zwarte peper; 2 eetlepels olijfolie extra vergine; 2 hardgekookte eieren, afgekoeld en gepeld; 9 grote lasagnevellen, bijtgaar gekookt;1 hoeveelheid Ragù Napolitane (zie recept van gisteren); 300 gram ricotta; 3 bolletjes mozzarella (di buffala); 150 gram geraspte parmigiano reggiano

Met carnaval wordt er overdadig gegeten in Italië, getuige deze Napolitaanse lasagne. Bereiding: Spreid het gehakt uit in een ruime kom. Hak peterselie en sjalot tezamen fijn. Doe dit mengsel, de 2 eetlepels parmigiano en het ei bij het gehakt. Prak alles goed door elkaar, voeg het paneermeel toe om het gehakt iets 'droger' te maken en breng op smaak met zout en peper. Rol van het aangemaakte gehakt 36 balletjes ter grootte van een stuiter. Verhit de olie in een bakpan en bak hierin de balletjes rondom goudbruin en gaar; schuif de pan terwijl de balletjes erin worden gelegd alsmaar heen en weer zodat ze in beweging blijven en niet kunnen vastkleven aan de panbodem. Schep de gare balletjes uit de pan. Roer 10 eetlepels van de warme ragù door de ricotta. Snijd de helft van de mozzarella in kleine dobbelsteentjes en de andere helft in dunne plakjes.

Snijd de eieren met een eiersnijder in plakjes. Neem een ovenschaal met een flinke opstaande rand waarin 3 lasagnevellen enigszins overlappend naast elkaar passen. Strijk 8 eetlepels ragù dun uit over de bodem van de schaal en leg daarop een eerste laag gekookte lasagnevellen. Besmeer ze met de helft van het ricottamengsel en strooi er wat parmigiano over. Sprenkel daarover een volle keukensoeplepel van de ragù en verdeel de helft van de gehaktballetjes, dobbelsteentjes mozzarella en plakjes ei over het oppervlak. Maak in deze volgorde een tweede laag van lasagnevellen en vulling. Eindig met een derde laag lasagnevellen, bestrooi die royaal met parmigiano, leg daarop de plakjes mozzarella en eindig met de rest van de ragù (ongeveer 2 volle keukensoeplepels).

Bak de lasagne 35-40 minuten in een voorverwarmde (220° C) oven. Laat de lasagne 5-6 minuten buiten de oven rusten alvorens het gerecht te serveren.

Florine Boucher

Morgen: noedelsalade.

    • Florine Boucher