Begrip van Dubai voor veiligheid havens VS

DP World, het havenbedrijf van Dubai, heeft zich bereid verklaard samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten inzake de veiligheid van de containeroverslag in een aantal Amerikaanse havens. Het gaat om de containerterminals van P&O Ports, die voor een bedrag van 6,8 miljard dollar zijn overgenomen door DP World.

P&O Ports beschikt over containerterminals in een groot aantal landen, waaronder Groot-Brittannië, Australië en het Verre Oosten. Maar in de VS is met het oog op de nationale veiligheid grote politieke onrust ontstaan dat een groot deel van de containeroverslag van het land in Arabische handen terechtkomt.

De containeroverslag vormt in de beveiliging van de VS tegen mogelijke terroristische aanslagen in het land een heikel punt.

President Bush heeft echter een veto uitgesproken over maatregelen tegen DP World omdat hij Dubai beschouwt als een van de bevriende Arabische staten in de strijd tegen het terrorisme. DP World heeft gezegd dat het de overname van P&O Ports gewoon zal doorzetten.

Rotterdam is de grootste Europese exporthaven voor containers naar de VS. Daarom heeft de Amerikaanse kustwacht een eigen kantoor in Rotterdam om erop toe te zien dat er een goede controle is op de naar de VS verscheepte containers. Niettemin zijn alle betrokkenen in de branche ervan overtuigd dat de controles nooit volledig waterdicht kunnen zijn.