WAT DOEN DE KINDEREN?

Rintje Illustratie Sieb Posthuma
Rintje Illustratie Sieb Posthuma Posthuma, Sieb

Kleuren

De oudheid was veel kleuriger dan iedereen vaak denkt. Zo brachten de Etrusken aan de dakranden van hun tempels bonte versieringen aan en ook al die mooie witte beelden waren toen gekleurd. Op de tentoonstelling KLEUR! bij Grieken en Etrusken in het Allard Pierson Museum kunnen kinderen woensdag 1 maart - na een korte inleiding - een afgietsel beschilderen van een antieke Medusa-kop. Verf en kwasten liggen klaar voor een kleurrijke Etruskische tempelversiering!

Afgietsel beschilderen voor kinderen vanaf 6 jaar op wo 1 maart, 14-15u in de Nina van Leer-zaal, Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Deelname € 4,- (incl toegang). Res 020-52 52556.

Griezelen

Hebben monsters echt bestaan of bestaan ze misschien nog steeds? De één vindt dino's cool, de ander vindt ze griezelig. In het Teylers Museum in Haarlem is t/m 28 mei de expositie Dino’s en Draken te zien en in de voorjaarsvakantie worden workshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar georganiseerd. Eerst wordt de tentoonstelling bekeken en daarna gaan kinderen met oude wervels hun eigen fabeldier samenstellen en het echte beest daaromheen schilderen (28 februari), fossielen uithakken en prepareren (1 maart), ontdekken waar draken vandaan komen (2 maart) en de geheimen van liegstenen ontrafelen (3 maart).

Workshops voor kinderen van 8-12 jaar in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem op 28 febr en 1, 2 en 3 maart van 14-16u. Kosten €6,50 (incl toegang museum). Res 023-5319010 of info@teylersmuseum.

Hun moeder schilderen

Was de oude vrouw die Rembrandt zo vaak heeft geschilderd zijn moeder of hebben er ook andere familieleden geposeerd? Bij de expositie Rembrandts Moeder, Mythe en Werkelijkheid is er in Museum Lakenhal een kindermiddag op zondag 26 februari. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen o.l.v. kunstenaar Ricarda Zielonka zelf kunst maken met hun eigen moeder in de hoofdrol. De foto‘s van de moeders worden omgetoverd tot collages of geschilderde portretten.

Rembrandtworkshop voor kinderen vanaf 8 jaar op zo 26 febr van 13u30-16u in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Kosten €3 excl toegang maar incl drinken en een koekje. Res 071-5165 360.

Circus maken

Kunstenaar Alexander Calder maakte in de jaren dertig van de vorige eeuw een circus met bewegende draadfiguren en dat circus nam hij in koffers mee op al zijn reizen. Tijdens een workshop in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch op 2 maart wordt er eerst naar Circus gekeken, een korte film van Calders miniatuurcircus met hemzelf als directeur. Geïnspireerd door die film gaan kinderen van 7 t/m 12 jaar zelf aan de slag met kurk, viltstift, pluche en ijzerdraad om een eigen circus te maken. De workshop sluit af met een korte voorstelling voor hooggeëerd publiek: de ouders.

Circusworkshop op do 2 maart van 14-16u voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch,, Magistratenlaan 100, 's-Hertogenbosch. Kosten €7 p.p. (incl materiaal en consumptie). Inl 073-6273680 Res via kenniscentrum@sm-s.nl

Voorlezen

Dit weekend is het Boekids Festival, het Literair Jeugd Festival in Den Haag. Op zaterdag zijn er o.a. CC Campbell en Lilian Day Jackson (zangeres Spargo), Sieb Posthuma (hij maakt samen met de aanwezige kinderen de voorstelling Rintje maakt muziek . Toon Tellegen vertelt dierenverhalen, Pierre Wind maakt Surinaamse recepten, Clark Accord vertelt Indiaanse sprookjes. Zondag lezen o.a. Carry Slee, Francine Oomen, Jacques Vriens, Sanne de Bakker en Jan Eilander voor. Er zijn sprookjes te horen met spectaculair slagwerk van Dakar Electrique en kinderen kunnen een workshop interviewen volgen en daarna hun favoriete schrijver interviewen. Illustratoren gaan met kinderen aan het werk en theatermaker Peter Zegveld maakt met kinderboekenschrijvers een bijzonder hoorspel.

Boekids in Theater a/h Spui en het Filmhuis, Spui 187/191, Den Haag op 25 febr van 19-22u en 26 febr 13-18u. Entree: een leesboek dat je mooi vindt voor een kind in Suriname (het hoeft niet nieuw te zijn) én € 6 (kind) & € 7,50 (volw). Res 070-3465272 of kassa@theateraanhetspui.nl Inl www.boekids.nl

Survivallen

Bij het Nationaal Park Drents Friese Wold in Appelscha is t/m 5 maart een dierensurvival uitgezet, die kinderen van 6 tot 12 jaar zelfstandig kunnen gaan lopen. Verkleed als vos, ree of slang komen ze onderweg hindernissen tegen, waar ze een oplossing voor moeten vinden. Woensdag 1 maart is er ook een kinderdoemiddag; tijdens een wandeling met de boswachter ontdekken kinderen dat de eerste tekenen van de lente al weer zichtbaar zijn.

Dierensurvival voor kinderen van 6 t/m 12 jaar t/m 4 maart en kinderdoemiddag op 1 maart 14u in de Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, Appelscha. Kosten 2,50 euro p.p. Open van 10-16u. (Reserveren vooraf). Inl 0516-464020

Rin Tin Tin ontmoeten

Verteller Anton Groothuis en filmpianist Yvo Verschoor presenteren zondag 26 februari hun voorstelling Rin Tin Tin The Night Cry , een combinatie van film (uit 1926) & verhaal & concert over de dappere herdershond Rin Tin Tin bij zijn spannende race tegen levensgevaarlijke roofvogels en onrechtvaardige mensen.

Voor kinderen vanaf 8 jaar zo 26 febr 15u theater Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam. Kaarten € 9 en € 7. Res 010-2772277. Inl www.lantaren-venster.nl