VVD'er Kamp wil kraken verbieden

Kraken moet in alle gevallen strafbaar zijn. Bescherming van eigendom is een kerntaak van de overheid. Dat zei minister Kamp (Defensie, VVD) gisteren op een campagneavond van zijn partij in Nijmegen. Volgens Kamp 'mag je verwachten dat de politie optreedt als je als eigenaar van iets bestolen wordt'.

De fracties van de VVD en LPF dienden onlangs al een motie in die het kraken van huizen als een ernstige aantasting van het eigendomsrecht kwalificeerde. Kamp was daar zeer content mee, zei hij gisteren. 'In ons land is de idiote situatie gegroeid dat een eigenaar van een gebouw van het gebruiksrecht bestolen kan worden zonder dat de politie optreedt.'

In Nederland mogen gebouwen die nog geen twaalf maanden leegstaan niet gekraakt worden, maar bij panden die langer leegstaan mag dat wel. Het gevolg is dat in de laatste decennia duizenden panden die langer dan een jaar leeg staan, gekraakt zijn. Volgens Kamp 'komen nutsbedrijven er niet onderuit aan de krakers gas, water en elektriciteit te leveren'.

Kamps oproep om het kraken helemaal te verbieden sluit aan bij een onderzoek dat zijn collega Dekker (Volkshuisvesting, VVD) doet naar de woonmarkt. Ook Dekker zoekt manieren om het kraken van woningen aan te pakken. Zij pleitte echter nooit voor een algeheel kraakverbod.

De PvdA maakte zich onlangs zorgen over illegale buitenlanders in de grote steden die de kraakregels overtreden en de gebouwen al in bezit nemen voordat ze 12 maanden leegstaan. Kamp noemde dat 'de wereld op zijn kop'. 'Weg met die kraakregels! Stelen mag niet', aldus de bewindsman.

Begin jaren tachtig leidden de krakersrellen in vooral Amsterdam tot de zogeheten Leegstandswet die het kraken van panden aan banden legde. Daarvoor was het vooral aan de burgemeester en het openbaar ministerie of er opgetreden werd tegen krakers. Huiseigenaren moesten de identiteit van een van de krakers achterhalen om ontruiming via kort geding mogelijk te maken.

De Leegstandswet maakte aan die wildgroei een einde. Die gaf gemeenten meer mogelijkheden om bij ongewenste leegstand panden te onteigenen.