Toch winst Van der Moolen

Effectenhuis Van der Moolen heeft in het vierde kwartaal rode cijfers voorkomen met de verkoop van vier handelszetels op de beurs van New York. De zetels werden december vorig jaar met een miljoenenboekwinst verkocht. Zonder deze bate had de beursmakelaar verlies geleden.

Van der Moolen, dat een belangrijk deel van zijn activiteiten op de Amerikaanse beurs heeft, maakte vanochtend een scherpe daling van de winst bekend. Het resultaat over het vierde kwartaal kwam 40 procent lager uit op 3,7 miljoen euro. In deze periode profiteerde het handelshuis naast de verkoopwinst op de beurszetels van een belastingmeevaller van 6,9 miljoen euro. De jaarwinst van Van der Moolen daalde met 41 procent naar 12,9 miljoen euro.

Het bedrijf, dat eerder deze week in een eenregelig persbericht het gerucht over een overname tegensprak, had het afgelopen jaar ook eenmalige tegenvallers. Van der Moolen boekte 13,6 miljoen af op de waarde van de rechten om hoekman te zijn op de beurs. Daarnaast zette het bedrijf geld opzij voor schadeclaims en een te verwachten schikking hiervan. Van der Moolen zag door nieuwe regelgeving de administratieve lasten vorig jaar met bijna de helft stijgen tot 21 miljoen euro.

De cijfers van de beursmakelaar vielen op de beurs niet in goede aarde. Het aandeel Van der Moolen noteerde rond het middaguur 4 procent lager op 7,85 euro en was daarmee een van de grootste dalers op het Damrak.

Bestuursvoorzitter F. Böttcher liet zich vanochtend optimistisch uit over de toekomst van het bedrijf. Het was de laatste keer dat Böttcher de jaarcijfers van het effectenbedrijf presenteerde. Begin januari werd bekend dat hij terugtreedt en dat R. den Drijver hem opvolgt. Den Drijver is een van de oprichters van derivatenhandelaar Curvalue, die voor 53,5 miljoen euro is gekocht door Van der Moolen.

Van der Moolen streeft ernaar minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten, waar nu nog het overgrote deel van de inkomsten wordt gerealiseerd. Het bedrijf doet dat op het moment dat de beurs in New York dit jaar overgaat op een nieuwe werkwijze waarbij elektronische aandelenhandel wordt geïntroduceerd. Dat gaat naar verwachting ten koste van de inkomsten van Van der Moolen, dat eigen mensen de beursvloer opstuurt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.