Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

De stembus. Vierde aflevering waarin verslaggever Joost Karlof met zijn stembus stopt in Nijmegen en waar hij met gasten en publiek ingaat op het thema de auto's uit de binnenstad. Ned.1, 19.25-20.00u.

De Britse documentaire Beslan belicht de achtergronden en motivatie van de gijzeling van 1200 volwassenen en kinderen in augustus 2004 in een school in Beslan door Tsjetsjeense terroristen. Bij de bevrijding kwamen 331 mensen om. Het was de meest bloedige terroristische actie ooit op Russische bodem. Ned.3, 23.40-0.35u.

Netwerk. Verslag van het debat in de Tweede Kamer over de Somalische kindersmokkel en het tweede deel uit de docusoap De belofte van Alkemade van twee verslaggevers die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Alkemade wonen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het plan van de KNVB om jongeren van allochtone afkomst via sport te laten integreren. Ook geeft oud-voetballer en trainer Johan Cruijff zijn mening. Verder een reportage over Maastricht en een gesprek met burgemeester Leers over armoede en het drugsgebruik in zijn stad. Ned.3, 23.00-23.40u.

documentaire

VPRO's import: Beslan. Britse documentaire over de achtergronden en motivatie van de gijzeling van 1.200 volwassenen en kinderen in augustus 2004 van een school in Beslan door Tsjetsjeense terroristen, waar bij de bevrijding van de school 331 mensen omkwamen. Het was de meest bloedige terroristische actie ooit op Russische bodem. Maar er zijn nog veleonbeantwoorde vragen. Zo is nog niet duidelijk wie de terroristen waren, hoeveel het er waren, waar ze vandaan kwamen, wat ze wilden en hoe de bevrijding die op 1 september 2004 begon, zo dramatisch kon verlopen. Beslan toont ook hoe een klein dorp moet leren leven met het verlies van zijn kinderen. Ned.3, 23.40-0.35u.

praatprogramma

De wereld draait door. Conservator Taco Dibbits van het Rijksmuseum vertelt over de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio en de voorman van de popgroep Normaal Benny Jolink over hun tournee langs de Nederlandse theaters. En Jeroen van Koningsbrugge en Horace Cohen over hun nieuwe BNN-programma Kannibalen. Ned.1, 19.00-19.50u.

Ivo. In deze vijfde aflevering ontvangt Ivo Niehe presentatrice Linda de Mol. De onverwachte gasten met wie Linda geconfronteerd wordt zijn o.a. haar vriendin Grace Robinson, haar fitness-trainer Carlos en bladenmaakster Rosemarijn de Witte. Talpa, 21.00-22.05u.

Rondom tien. Discussie tussen kettingrokers, gezondheidsfanaten en Bourgondische eters over een gezonde levensstijl en het plan om mensen met een gezonde levensstijl met een lagere ziektekostenverzekering te belonen. Veel bewegen, weinig eten, niet drinken, nooit roken en op tijd naar bed bieden geen leuk en spannend bestaan. Maar je wordt er wel oud mee. Ned.1, 22.25-23.15u.

Barend & Van Dorp. Vanavond onder anderen met de ex-wethouder van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors. Talpa, 23.05-0.10u.

Studio Sportwinter. In het meer dan 100 jaar oude café Torino in Turijn is schaatser Jochem Uytdehaage te gast. Hij praat over de sportdag van vandaag en kijkt naar het programma van morgen. Ned.2, 22.55-23.45u.

olympische spelen

Sportjournaal. Rechtstreekse verslagen van de Olympische Spelen in Turijn met vanavond onder meer snowboarden (parallel reuzenslalom voor dames), biatlon 4x6 km estafette (dames) en kunstrijden vrije kür (heren). Ned.2, 20.00-22.55u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwingen en rechtstreekse verslagen van de wedstrijden voor de UEFA Cup van Steaua Boekarest tegen SC Heerenveen en AZ tegen Real Betis Sevilla. De analyses komen van Foppe de Haan en Willem van Hanegem. Ned.2, 17.45-20.00u. & Ned.3, 20.20-22.55u.

Amusement

De reünie. Aflevering in de serie waarin oud-klasgenoten herinneringen ophalen aan hun schooltijd. Vanavond met 18 jongens en meisjes van de katholieke mavo uit Amsterdam-Noord, examenjaar 1979-1980. Heeft Roy nog steeds lak aan autoriteit en hoe is het gegaan met Koos? Van hem was toch de uitspraak: 'Als je getrouwd bent, je hebt een jongen en meisje, een huisdier en een stationwagen, dan ben je een loser. Dan kun je net zo goed dood zijn.' Ned.1, 21.00-21.55u.

De slimste. Finale aflevering van de afvalrace waarin o.a. de kandidaten Hans Beerekamp, Peter van der Vorst, Jeroen Kijk in de Vegte en Jan Joost van Gangelen strijden om de eretitel 'de slimste'. Cees Geel verzorgt de informatieve en komische toelichting. Talpa, 22.05-23.05u.

informatief

Milieuridders.Aandacht voor het schandaal achter de palmolie in Indonesië. Wat weinig mensen weten is dat palmolie-plantages het tropisch regenwoud in hoog tempo vernietigen ten behoeve van de palmolie die wij o.a. in voedingsmiddelen en schoonheidsmiddeltjes verwerken. Ned.3, 19.50-20.20u.

Consumenten

Boemerang. Onder meer aandacht voor het gebruik van suiker dat volgens sommigen verslavend zou werken en oorzaak zou zijn van veel kwaaltjes en overgewicht. Ook komen de veramerikanisering van de politieke campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en pijnloos bevallen aan de orde. Ned.1, 21.55-22.25u.