Spierballenvertoon van IOC in dopingzaak

De inval van de Italiaanse politie bij Oostenrijkse sporters die aan de Winterspelen in Turijn deelnemen, doet vermoeden dat er sprake is van een grote dopingzaak. Maar vooralsnog ontbreekt ieder bewijs.

Is de affaire rond de Oostenrijkse skilopers en biatleten bij de Olympische Winterspelen in Turijn een grote dopingzaak of overspeelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn hand? Tot het begin van deze middag waren er geen harde bewijzen voor dope-gebruik, terwijl de gangbare termijn van 72 uur voor bekendmaking van de uitslagen van dopingtesten sinds gisteren is verstreken.

Aan het IOC de taak voor een sluitende bewijslast te zorgen, anders heeft het zelf een schandaal gecreëerd. In dat geval is er niet alleen sprake van gezichtsverlies voor de sportkoepel, maar ook van reputatieschade in de strijd tegen doping.

Vooralsnog spreekt in het voordeel van het IOC dat het Oostenrijks Olympisch Comité (-OC) heeft toegegeven dat bij Oostenrijkse deelnemers aan de Winterspelen instrumenten voor bloedtransfusies zijn aangetroffen. Maar dat is geen hard bewijs voor ongeoorloofde praktijken; het is niet gezegd, dat die apparaten daadwerkelijk zijn gebruikt.

De politie-invallen in de hotels van de Oostenrijkse skiploeg in Sestrière en Pragelato hebben verder de vlucht van twee biatleten en een coach tot gevolg gehad. Wolfgang Perner, die vier jaar geleden bij de Spelen een bronzen medaille won, en Wolfgang Rottmann zijn na de razzia hals over kop vertrokken en staan om die reden onder verdenking van dopegebruik. De Oostenrijkse langlaufcoach Emil Hoch heeft de benen genomen, omdat in zijn appartement spuiten en verboden medicamenten zouden zijn gevonden. Maar ook in hun geval geldt: het IOC heeft geen sluitend bewijs voor ongeoorloofd handelen.

Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge zijn positieve resultaten van urine- en/of bloedtesten niet een absolute voorwaarde voor het opleggen van sancties. Op een persconferentie in Turijn zei hij dat indirect bewijs, zoals het vinden van verboden apparaten, ook een reden voor strafoplegging kan zijn. Rogge kondigde tijdens diezelfde persconferentie de instelling van een onderzoekscommissie aan, die tot opdracht krijgt het Oostenrijkse dopingschandaal te onderzoeken. Daarbij betrokken worden de dopingtesten, die de tien Oostenrijkse sporters zondagavond na de eerste inval van de Italiaanse politie hebben ondergaan, evenals de bekentenissen die uit het politieonderzoek zijn voortgekomen en de mogelijke misstappen van coaches.

Daaruit blijkt dat het IOC de affaire als een grote zaak ziet. Rogge nagelde bovendien Walter Mayer, de geschorste trainer wiens aanwezigheid bij de Winterspelen in Turijn aanleiding tot de razzia's was, aan de schandpaal. Letterlijk zei de IOC-voorzitter: 'Voor mij is Mayer een man die doping organiseert.'

Een harde uitspraak, omdat de rechtmatigheid van Mayers straf met enige juridische twijfel is omgeven. Bij de Spelen van 2002 in Salt Lake City werden in zijn appartement lege bloedzakken gevonden. Die vondst vormde de grondslag voor Mayers straf door IOC en de internationale skifederatie (FIS). De skicoach is verboden tot en met de Winterspelen van 2010 in Vancouver zijn werk te verrichten. Maar het IOC heeft nooit kunnen aantonen dat Mayer daadwerkelijk heeft meegewerkt aan bloeddoping.

Inmiddels heeft het spierballenvertoon van het IOC tot een persoonlijk drama voor trainer Mayer geleid. Nadat hij zondagavond was gevlucht voor de razzia en in Oostenrijk op een versperring van de politie stuitte, is hij daarop ingereden. 'In paniek en met de bedoeling zelfmoord te plegen. Zo radeloos was ik', vertelde de coach in een interview aan het Oostenrijkse blad News. 'Ik verkeerde in een uitzonderlijke psychische toestand, omdat mijn leven door de affaire ineengestort is. Ik was als privé-persoon aanwezig in Italië en dan is het absurd dat daardoor een schandaal van deze omvang onstaat.'

Inmiddels is Mayer opgenomen in een psychiatrische kliniek in Salzburg, waar hij volgens de artsen zeker drie weken moet blijven. In Oostenrijk heeft Liese Prokop, de minister van Binnenlandse Zaken, zich kritisch uitgelaten over de manier waarop het IOC heeft gehandeld. In het dagblad Die Presse zei Prokop moeite te hebben met de wildwestmanier waarop de Italiaanse politie te werk is gegaan. Zij heeft er moeite mee dat dergelijke acties indirect invloed hebben op het presteren van (onschuldige) sporters. Prokop: 'Ook sporters hebben recht op een menswaardige behandeling.'

    • Henk Stouwdam