Spanje zal Endesa niet beschermen

Spanje is niet van plan een eventuele overname van energiebedrijf Endesa door het Duitse Eon te blokkeren. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero gisteren gezegd.

Spanje bezit nog altijd een 'gouden aandeel' in het voormalige staatsbedrijf waarmee het tot juni 2007 een fundamentele koerswijziging bij Endesa kan dwarsbomen.

Zapatero zei dat de regering bestaande marktregels zal respecteren, maar ook het nationale belang van Spanje zal beschermen. 'Markten zijn erg belangrijk voor deze regering, maar de brugers zijn belangrijker', aldus Zapatero, die eergisteren al had laten weten tegen een overname van Endesa door het Duitse Eon te zijn.

Eon bood eerder deze week 29 miljard euro voor Endesa , bijna 7 miljard euro meer dan het eerdere bod van het Spaanse Gas Natural. Dat concern heeft inmiddels wel steun gekregen van Enel, het grootste gas- en elektriciteitsconcern van Italië. Bestuursvoorzitter F. Conti van Enel heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in onderdelen die Gas Natural, na een overname van Endesa, zal moeten afstoten omdat het anders te dominant wordt op de Spaanse energiemarkt.

Enel heeft daarin op zijn beurt steun gekregen van de Italiaanse minister C. Scajola van Industrie.

Enel heeft inmiddels ook zijn interesse in het Belgische Electrabel laten doorschemeren. Dat concern is vorig jaar overgenomen door het Franse Suez. Gisteren zei de topman van Enel een overnamebod op Suez ook niet uit te sluiten.

In Europa worden meer grensoverschrijdende overnames verwacht, nu de energiemarkt in steeds meer EU-landen wordt opengebroken. Volgens analisten zullen die overnames voorlopig met name in Spanje, Groot-Brittannië en de Skandinavische landen plaatsvinden.

Zo worden overnameplannen verwacht van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF, dat gisteren gunstige jaarcijfers bekendmaakte. De winst van het bedrijf verdubbelde tot 3,2 miljard euro, vooral door een stijging van de stroomprijzen. De omzet steeg met 11 procent naar 51,1 miljard euro. EDF deed vorig jaar onder meer overnames in Italië en Zwitserland. De grote jaarwinst biedt mogelijkheden voor overnames.