Snel reageren hielp bij antrax-brieven

rotterdam, 23 febr. Van de elf mensen die in de nasleep van 11 september 2001 een met miltvuursporen gevulde envelop kregen, stierven er maar vijf. Dat het er zo weinig zijn, kwam doordat snel werd herkend dat de slachtoffers miltvuur hadden, en zij direct antibiotica kregen. Amerikaanse medici beschrijven in Annals of Internal Medicine van deze week hoe het de elf patiënten verging, en vergeleken hen met 71 andere miltvuur-patiënten die via inademing met de bacterie besmet werden. Er waren wereldwijd sinds 1900 slechts 82 patiënten met die ziekte die goed beschreven zijn; 85 procent stierf. Wie binnen twee dagen antibiotica krijgt (de ziekte lijkt dan nog op griep), heeft een kans van één op vijf om dood te gaan. Behandeling met meerdere medicijnen en het verwijderen van vocht uit de longen is ook zinvol.