Schrijvers roepen 20-3 uit tot `dag van de politieke leugen`

Antwerpen, 23 febr. Schrijvers uit de gehele wereld hebben 20 maart, de dag van de Brits-Amerikaanse invasie in Irak, uitgeroepen tot de `dag van de politieke leugen`. In een verklaring van de Peter- Weiss-stichting voor Kunst en Politiek in Berlijn, organisator van het jaarlijkse Berlijnse Literatuurfestival, kondigen zij voor die dag openbare lezingen in tientallen steden in Europa, Amerika, Azië en Australië aan. Bij de lezingen wordt de tekst What I heard about Iraq van de Amerikaan Eliott Weinberger voorgelezen, een collage van verklaringen van leiders van de VS en hun bondgenoten in de aanloop naar de invasie van Irak. Ook VS-soldaten en Iraakse burgers komen aan het woord. Tot de bekendste ondertekenaars van de oproep horen Paul Auster (VS), Claudio Magris (Italië), Orhan Pamuk (Turkije) en de Nobelprijswinnaars Harold Pinter, Hanif Kureishi en Doris Lessing.