San Fu Maltha weg bij zijn eigen A-Film

Oprichter San Fu Maltha gaat weg bij het Amsterdamse filmdistributiebedrijf A-Film. Hij gaat zich toeleggen op het produceren van films.

Dit heeft A-Film vanochtend bekendgemaakt. San Fu Maltha heeft zijn meerderheidsbelang verkocht aan investeringsmaatschappij W2Media. In deze investeringsmaatschappij zitten de bioscoopexploitanten Wolff Cinema Groep en Ad Verstrate, eigenaar van Cinecity in Vlissingen. Daarnaast heeft Van Lanschot Bankiers ook een belang genomen in A-Film.

San Fu Maltha zegt desgevraagd dat hij al langere tijd van plan was bij A-Film te vertrekken. 'Ik ben druk met het produceren van films. Die productiedruk ligt erg hoog.' Wel zullen de komende films die hij produceert, worden uitgebracht door A-Film.

A-Film werd in 1999 opgericht door San Fu Maltha en Pim Hermeling, met als doel meer films van kwalitatief goede regisseurs uit te brengen. De afgelopen tijd bracht het bedrijf onder meer Hable con Ella, Lost in Translation, der Untergang en het recente Brokeback Mountain in omloop. Hun grootste succes was echter de trilogie Lord of the Rings. Daardoor moest A-Film 'snel uitbreiden', aldus Hermeling. Na het derde en laatste deel van Lord of the Rings moest de onderneming in 2004 en 2005 reorganiseren en bezuinigen.

Nu verlaat San Fu Maltha het bedrijf, volgens mede-oprichter Hermeling omdat 'onze ambities een andere kant opgaan'. Hermeling: 'Ik houd mij al geruime tijd bezig met de distributie, hij legt zich al jaren op de productie van films toe en wil zich daar op concentreren.' Zo produceerde Maltha eerder onder meer de bioscoophits Costa! en Phileine zegt sorry. Momenteel is hij bezig met Zwartboek, een film van Paul Verhoeven die voor het eerst in twintig jaar weer een film in Nederland maakt. Zwartboek wordt gedistribueerd door A-Film.

W2Media krijgt een belang van 51 procent in A-Film; Hermeling houdt zijn minderheidsbelang en wordt algemeen directeur. Nieuwkomer in de directie is Dirk de Lille, afkomstig van RTL Televisie. Hermeling benadrukt echter dat de directie van A-Film volledige zeggenschap houdt.