Religieus geweld Nigeria: 93 doden

Lagos, 23 febr. Het dodental na vijf dagen religieus geweld in Nigeria is gisteren opgelopen tot zeker 93. Wraakacties tegen moslims kostten zeker 27 mensen het leven in de zuidoostelijke stad Onitsha, nadat bij eerder anti-christelijk geweld in de noordelijke steden Maiduguri, Bauchi en Enugu tientallen doden vielen. De eerste slachtoffers vielen zaterdag bij protesten tegen de cartoons van de profeet Mohammed. De directe aanleiding van de gewelddadigheden in de drie noordelijke steden verschilt, maar de onderliggende oorzaak lijkt het vermoeden dat president Obasanjo, een christen uit het zuiden, een derde termijn probeert te forceren. De meer dan 130 miljoen inwoners van Nigeria zijn grofweg verdeeld in een overwegend islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Duizenden Nigerianen zijn omgekomen bij religieus geweld sinds 2000.