Regio keuze

Concave van De Châtel

ALKMAAR

Melanie Bosboom Stichting Kunsteyssen, gevestigd in de voormalige kaasfabriek van Alkmaar, beschikt over een theater en meer dan 3000 vierkante meter tentoonstellingsruimte verdeeld over drie verdiepingen. De komende weken zijn daar de beelden, foto's en video's van Melanie Bosboom te zien.

In between van Melanie Bosboom. T/m 26 maart in de voormalige kaasfabriek, Kanaalkade 65-66, Alkmaar. Vr t/m zo 13-17u. Inl: www.kunsteyssen.nl

AMERSFOORT

Jan WolkersDe Zonnehof organiseert ihkv de tentoonstelling rondom Jan Wolkers op 26

februari (15u) een lezing door Wolkers-kenner Peter van Zonneveld en op 28 februari (20u) een avond waarin Monique van de Ven met kunsthistorica Gees-Ineke Smit in gesprek gaat over Jan Wolkers.

26 febr 15u en 28 febr 20u De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Zonnehof 8. Res/inl 033-4633034 & www.dezonnehof.nl

HAARLEM

Edelweiss II Het terrein waarop kunstenaarsinitiatief Nieuwe Vide is gehuisvest is constant in verandering: grond wordt afgegraven, oude gebouwen zijn in verval, nieuwbouw is in aantocht. Voor het tweede deel van het project Edelweiss hebben vier kunstenaars hier kleine illegale ingrepen in de openbare ruimte gedaan. De bijdragen lopen uiteen, van geluidswerk tot sculptuur, van bewegende projectie tot object. Ook de werken van Edelweiss I zijn nog te zien.

Edelweiss II. Vanaf 26 febr bij Nieuwe Vide, Minckelersweg 6, Haarlem. Inl: www.nieuwevide.nl

Krisztina de Châtel De dansgroep Krisztina de Châtel herneemt een werk uit 1993, Concave, waarin de mannen gevangen in ronde metalen kooien. Gevangen zijn, in zichzelf of in een omgeving, is een regelmatig terugkerend thema in de Châtels werk. Het boeiende is dat zij daar telkens een andere choreografische en ruimtelijke vorm aan weet te geven en zij een grote spanning weet op te bouwen in de zichzelf opgelegde, beperkingen. Twee mannen zitten samen in een bol, de ander zit alleen in een kleinere. Hun lichaamsgewicht doet die bollen schommelen, draaien en rollen door de ruimte. Zij worstelen er mee, hangen erin als zwevende vogels en het duo voert als het ware een pas de deux er in uit, waarbij de beweging van de een de andere aanvult, versterkt of juist afzwakt. De muziek, Le mystère des voix Bulgares onderstreept de rituele sfeer van het geheel. De vrouwen dansen buiten de kooi, maar zij zijn toch niet los en vrij. Hun armen zijn vrijwel constant met elkaar verbonden door ineengesloten handen en hun plaats in de ruimte wordt tot op de centimeter bepaald door de strikte formatie waarin zij als trio bewegen. Als drie in ritueel gebed verzonken godinnen beheersen zij in de krachtige lichaamsimpulsen, de langzame verplaatsingen van de voeten, de draaien van de schouders of het hoofd, het speelvlak.

1-4 maart Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

UTRECHT

Gerrit Rietveld Op 26 februari (14u) vertelt conservator toegepaste kunst Ida van Zijl over de Curiosa uit de Rietveldcollectie. Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Naast Rietvelds beroemde werken, zoals het Rietveld Schröderhuis en de beroemde rood-blauwe stoel, bevat deze collectie ook vele schetsen, modellen, foto’s en andere bijzonderheden. Ihkv de tentoonstelling Uit het depot (t/m 8 mrt)

Rietveld 26 febr 14u Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2362362 & www.centraalmuseum.nl

Antiek- en Curiosamarkt Op zaterdag 25 februari en zondag 26 februari, is in de Veemarkthal Utrecht twee dagen een Antiek- en Curiosamarkt. Op deze Curiosa Tweedaagse etaleren 350 standhouders hun uitgebreide en mooiste assortiment van top antiek tot de kleinste snuisterijen, van klein zilverwerk tot meubels, schilderijen, glaswerk, porselein, verlichting, instrumenten, boeken, curiosa, enz. Op zaterdag is er een taxateur aanwezig om antiek en curiosa te taxeren.

Curiosa Wereld Utrecht is beide dagen geopend van 10-17 uur. Entree € 5. Kinderen onder geleide t/m 12 jr. gratis. Parkeren is ook gratis. Inl 0492-525483 of 06 53848622 & www.vlooienmarkten.nl & Het Veemarktcomplex ligt aan de Sartreweg, nabij de Berekuil.

De adem van de nachtchineesHet vijfde programma van cabaretier Richard Groenendijk is ook zijn beste. In beeldende bewoordingen, met malicieuze spot, vertelt hij over een aanvaring met de politie, nachtelijke benzinestations, een rampzalig verlopende auditie en zijn mislukte pogingen om als jongetje te mogen figuren in de film Op hoop van zegen die in het Zeeuwse dorp van zijn jeugd werd opgenomen. Strak gestileerd en spannend opgebouwd, met een verrassend begin en een onverwacht slot.

23 febr. Huizen De Boerderij; 24 febr. Tholen De Meulvliet; 28 febr. Utrecht Stadsschouwburg

ZUID-KENNEMERLAND

Wereld van water In Duincentrum De Zandwaaier is van 28 februari t/m 26 maart een foto-expositie van Barbara Cook te zien. Cook fotografeert al bijna 47 jaar de natuur en heeft een archief van +/- 40.000 macrofoto's van insecten, zwammen en plantenvormen, afkomstig uit Noordwest Europa. Een zandere expositie van diverse natuurfoto's van Leendert Noordzij is tot eind maart te zien in het duincafé van De Zandwaaier in Overveen. Verder is in Duincentrum De Zandwaaier op dinsdag 28 februari om 14u een natuurmiddag voor kinderen.

Het duurt tot 16u en kinderen betalen €1 om deel te nemen.

Begeleiders mogen gratis mee. Opgeven voor de kindernatuurmiddag is verplicht en kan tot 1 dag ervoor bij 023 541 11 19 of via www.npzk.nl