Proefwerkstress drukt bij meisjes wiskundecijfer

rotterdam, 23 febr. De meeste meisjes van elf tot dertien zijn beter in rekenen en eenvoudige wiskunde dan jongens. Maar voor proefwerken en schriftelijke overhoringen halen ze lagere cijfers omdat ze meer dan de jongens hinder ondervinden van de stress en ongewone sfeer tijdens het proefwerk. Dat bleek uit een vergelijkend psychologisch onderzoek onder 518 overwegend blanke kinderen van drie scholen in Illinois. De promotie-studie van G.A. Kenney-Benson is gepubliceerd in Developmental Psychology (januari). De werkhouding en sociale opstelling van de kinderen werd onderzocht met vragenlijsten. Het leren van de jongens had zwaar te lijden onder de competitie en verstoring van de klassenrust. De meisjes werkten serieuzer en gestructureerder, maar tijdens proefwerken valt hun voorsprong weg. Ze verliezen dan beduidend meer dan de jongens het vertrouwen in eigen kunnen.