Privacyrisico bij nieuw zoeksysteem Google

De nieuwe versie van het zoekprogramma Google Desktop bevat ernstige privacyrisico's voor de gebruiker. Google Desktop is een gratis zoekprogramma voor particulieren en bedrijven om op de harde schijf van een computer snel naar bestanden, foto's, video's, chatlogs, bezochte sites en e-mailberichten te zoeken.

De nieuwste versie van de zoekapplicatie, Google Desktop Bèta 3, heeft een nieuwe functie - search across computers geheten - die ook vertrouwelijke gegevens naar de computers van Google stuurt. Het Amerikaanse zoekbedrijf bewaart kopieën van de doorzochte tekstbestanden maximaal 30 dagen. Op deze manier kunnen bedrijfsgeheimen, e-mailcorrespondentie, sollicitatiebrieven, belastingaangiftes en verslagen van chatsessies bij Google terecht komen. Google heeft de nieuwe functie toegevoegd om het zoeken op meerdere computers van dezelfde gebruiker gemakkelijker te maken.

De Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation raadt computergebruikers aan om de nieuwe zoekfunctie uit te schakelen. De organisatie vreest dat het voor overheden anders heel eenvoudig wordt om via Google toegang tot documenten op harde schijven van burgers te krijgen. Ook Google adviseert inmiddels de functie uit te zetten om te voorkomen dat vertrouwelijke gegevens de pc verlaten: 'We begrijpen dat uw bedrijfsgegevens goud waard zijn'.

    • Marie-José Klaver