Orgasmen verschillen

Bij mannen en vrouwen is de toename van het hormoon prolactine na een orgasme tijdens de coïtus vier maal groter dan na een door masturbatie opgewekt orgasme. Het hormoon prolactine is vooral bekend van de centrale rol die het speelt bij de opwekking van borstvoeding bij zogende moeders, maar het komt ook vrij na een orgasme. De omvang van de prolactineproductie na een orgasme geldt als een neuro-endocrinologische maat voor de mate van seksuele bevrediging, vreemd genoeg omdat het onder meer de seksuele opwinding remt: het hoeft niet meer.

Het grote verschil in prolactineproductie tussen masturbatie en geslachtsgemeenschap werd geconstateerd na onderzoek bij 19 paren. De onderzoekers van de ETHZ in Zurich en de Schotse University of Paisley zoeken de diepe oorzaak voor het verschil in het evolutionair nut van coïtus. Ook in ander onderzoek zijn wel positieve effecten van coïtus gevonden (zoals beter inzicht in eigen emoties) ten opzichte van ander seksueel gedrag.

Het onderzoek is gepubliceerd in het maartnummer van Biological Psychology.