Nieuw 'record' Britse geldroof

De Britse politie jaagt op een groep rovers, die in de nacht van dinsdag op woensdag ten minste 25 miljoen pond (37 miljoen euro) aan baar geld buit maakten uit een opslagplaats voor bankbiljetten van de Bank of England.

De overval was volgens de politie zorgvuldig voorbereid. Eerst werd de manager van de opslagplaats in Tonbridge ten zuiden van Londen rond 18.30 uur onderweg aangehouden door een paar mannen die zich voor politieagenten uitgaven. Vervolgens bezochten andere mannen, eveneens als politiemensen gekleed, de vrouw en het zoontje van de manager thuis met de mededeling dat de manager een ongeluk had gehad. Deze kreeg op zijn beurt te horen dat het slecht met zijn vrouw en kind zou aflopen als hij niet zou meewerken.

Pas rond 1.00 uur 's nachts werd de eigenlijke overval op de streng beveiligde opslagplaats ingezet, in aanwezigheid van de manager. Ten minste zes gewapende mannen schakelden de bewaking uit en bonden vijftien medewerkers vast. Ruim een uur later verlieten de rovers de opslagplaats met hun buit. De manager, zijn vrouw en kind werden later ongedeerd op een andere plaats teruggevonden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er precies is gestolen. De schattingen lopen uiteen van 25 miljoen pond tot 40 miljoen pond. Daarmee zou het de grootste roofoverval uit de Britse geschiedenis kunnen zijn.

Tot dusverre was de grootste bankroof een overval in december 2004 op een kantoor van de Northern Bank in Belfast. Daar werd een bedrag van 26,5 miljoen pond ontvreemd. De daders van die overval zijn nog niet gepakt. De verdenking bestaat dat er leden van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) achter zaten.

Een andere spectaculair geval was de grote treinroof uit 1963, toen een groep onder leiding van Ronnie Biggs 2,3 miljoen pond buit maakte uit een posttrein.