Mozart

De tot nu toe opmerkelijkste Nederlandse bijdrage aan het Mozartjaar 2006 is de box met veertien cd's met de complete klavierwerken, op 'authentieke' instrumenten gespeeld door Bart van Oort. De box van Brilliant Classics is voor minder dan 25 euro te koop bij Kruidvat, zodat ook de submodale fan dit jaar niet failliet gaat. Ursula Dütschler zorgt voor extra handjes in alle stukken voor vier handen op één klavier.

Brilliant claimt acht wereldplaatpremières, waaronder Mozarts eigen versie voor piano van de ouverture van Die Entführung aus dem Serail KV 384, het Adagio in F majeur KV Anh A65, balletmuziek uit Ascanio in Alba KV 111 en de Modulerende prelude KV 624.

Uiteraard is over acht Mozart-plaatpremières veel discussie op www.mozartforum.com. Willem S. heeft de Prelude K Anh 32 op een plaat van het Duo Crommelynck uit 1991, het vorige Mozartjaar. En ook is er twijfel over de van F groot naar C groot Modulerende prelude. De muziek was bekend, alleen is nu ontdekt dat de beide losse papieren vroeger aan elkaar zaten, dus speelt Van Oort ze nu voor het eerst op cd achter elkaar.

De gewone Mozartman denkt er het zijne van en luistert ondertussen naar de veelal erg levendige en klankrijke Mozartmuziek.

Mozart: Complete Keyboard Works: alleen via www.kruidvat.nl/vanoort

    • Kasper Jansen