Label op auto laat zien hoe vuil hij is

Nederlandse auto's krijgen op termijn een label waaraan kan worden afgelezen hoe vervuilend ze zijn. Hiermee kunnen gemeenten vervuilende auto's meer parkeergeld rekenen, dan schone auto's.

Dit zegt een woordvoerder van het ministerie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Het labelsysteem kan volgens haar 'binnen enkele maanden klaar zijn'. In die maanden wordt bekeken wie auto's gaat keuren, hoe ze gekeurd worden, en of het een label wordt op de voorruit of wellicht een aanduiding op de nummerplaat.

Op dit moment mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel parkeergeld ze op welke plek rekenen, maar mogen ze nog niet differentiëren naar autotype. Om dit mogelijk te maken wordt momenteel de gemeentewet aangepast. Dit moet per 1 januari 2007 gebeurd zijn. Of dan ook al het labelsysteem kan worden ingevoerd is nog niet bekend, zegt VROM. Maar gemeenten kunnen vanaf die datum al wel een gedifferentieerd parkeertarief berekenen. 'Omdat van vergunninghouders bij de gemeente al precies bekend is in wat voor autotype ze rijden', aldus het ministerie.

Nijmegen is het verst met plannen om de prijs van een parkeervergunning afhankelijk te maken van de mate van vervuiling. Ook Amsterdam bekijkt hoe en of dit mogelijk is.

Het college van B en W van Nijmegen zou een wet willen die regelt dat 'je bepaalde gebieden alleen met je auto inkomt als je voertuig voldoet aan bepaalde milieunormen', zegt milieuwethouder Ton Hirdes in een reactie. Dat kan volgens hem door pasjes uit te geven waarmee paaltjes in de binnenstad bediend kunnen worden. Vanavond neemt de gemeenteraad er een besluit over. 'Wij vinden het dus fantastisch dat er een landelijk labelsysteem komt. Dan hoeven wij de auto's niet zelf te gaan keuren', zegt Hirdes. Hij wil op termijn ook parkeertarieven bij de automaten afhankelijk maken van de mate van vervuiling die een auto oplevert. 'Maar dat wordt nog heel lastig praktisch te realiseren. Bovendien is het heel moeilijk dat aan bezoekers van de stad uit te leggen.'

De Stichting Natuur en Milleu is sceptisch over de invoering van het labelsysteem, zegt een woordvoerder. 'We zien liever dat er een landelijk beleid komt.'