Juice

'Ik sta in de 'mixed zone' televisie te kijken naar de race tussen Anni Friesinger en Cindy Klassen op de 1.500 meter. Anni is out of juice, dat zie je zo. Drie kilometer, ploegachtervolging en duizend meter: volgens mij is het te veel geweest voor haar. Klassen rijdt geweldig. Wat een kracht! Ze zou zelfs nog wat harder kunnen, als ze iets meer ontspannen zou glijden. Maar dit is a big win, net als die van Enrico Fabris gisteren. Op de Spelen heb je op elke afstand een of twee schaatsers die iets bijzonders presteren, ongeacht de omstandigheden. Dat zag je ook bij Timmer op de 1.000 meter.

Ik ben happy met de prestaties van de meiden uit mijn ploeg. Annette Bjelkevik, SB, reed haar beste 1.500 van het seizoen. Haar zusje, Bulldog, was ook goed. Daaraan zie je dat de ploeg gewoon in orde is, wat de critici ook zeggen. Maren Haugli komt nog wat kracht te kort voor de 1.500 meter, maar haar techniek is fantastisch. Zet haar een jaar of twee op een goed krachtprogramma en ze zal grote stappen maken. Ik vergelijk haar met Bøkko bij de mannen. 'Gewoon Shadow volgen', zeg ik altijd tegen haar. Ze hebben allebei pas twee jaar een goed trainingsprogramma. Toen ik begon in Noorwegen was de situatie daar heel anders dan in Nederland, waar Ireen Wüst of Sven Kramer al jarenlang een goede opleiding kregen in de jeugd. En kijk waar Bøkko en Haugli nu al staan. Ze verbeteren zich met sprongen. Ik sluit zelfs niet uit dat Haugli gaat verrassen op de vijf kilometer. De meeste favorieten bij de vrouwen zitten er aardig doorheen. Legs heeft nog wat over. Ik vind het een geweldige meid. Ze vroeg me vooraf of ik mijn rode jack wilde aandoen in plaats van mijn witte, dat ik hier altijd draag. Voor Legsie doe ik dat.

Ik loop zo meteen naar de Noorse pers. Ze zullen vast beginnen over mijn verwachtingen voor de tien kilometer bij de mannen. Ik heb een aardige quote voor ze. De jongens zullen bloed zweten! Ze kijken er zo naar uit, hier hebben ze bijna twee weken op moeten wachten, dit wordt ons beste onderdeel. We zullen aanvallen, we hebben niets te verliezen. Onze ploeg heeft goede dingen laten zien, maar nog niet een perfecte race. Eskil Ervik, Lasse Saetre, Øystein Grødum: ze hebben alledrie nog wel wat juice in de benen.'

De Amerikaan Peter Mueler is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller