Helm behoedt skiër

Skiërs en snowboarders die een helm dragen verlagen hun kans op hoofdletsel met 60 procent. Jonge mannen met weinig ski-ervaring lopen de grootste kans op hoofdletsel. Maar het risico is voor iedereen verlaagd. Van de skiërs die een ongeluk krijgen heeft bijna 18 procent hoofdletsel.

Dat blijkt uit een Noors onderzoek, gisteren gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Alle ruim 3200 gewonden in acht grote Noorse skigebieden die hulp kregen van de reddingsbrigade werden ondervraagd. 3000 niet-gewonde wachtenden op de skilift waren de controlegroep en kregen dezelfde vragen.

Helmen zijn impopulair bij skiërs. De helm is wel verplicht bij skiwedstrijden. Een veelgehoord bezwaar is dat de helm de kans op nekletsel vergroot en dat een gehelmde skiër meer risico's neemt. Beide bezwaren zijn nu weerlegd.