GROOT-BRITTANNIË

Lawrence De carrière van T.E. Lawrence fascineert nog steeds menig historicus, schrijver, militair strateeg en publiek. Bezoekers van Lawrence of Arabia: the Life, the Legend kunnen langs het leven lopen van deze grootheid. Zo is zijn ontdekking van de ‘peace map’ van het Midden Oosten in 1918 te zien. Van kinderjaren, oorlogen, vrede en diplomatie, zijn boek ‘zeven pilaren van wijsheid, tot Lawrence’s dood. Zijn reputatie komt ook aan bod, die vaak op verschillende manieren werd geïnterpreteerd. Zelfs de Hollywood Blockbuster Lawrence of Arabia uit 1962 gaf ook niet helemaal een waarheidsgetrouw beeld. Met deze expositie hopen de organisatoren een evenwichtige indruk te geven: geen heilige, maar evenmin een charlatan.

T/m 17 april, Lawrence of Arabia: The life, the legend explored, in het Imperial War Museum, Londen SE1. 020 7416 5320 & www.iwm.org.uk

Sheffield is de gastheer van een internationale tour van meer dan 100 werken van één van de meest gerenommeerde islamitische kunstcollecties in de wereld. De werken zijn van het V&A museum, dat tijdens de tour de deuren sluit ter voorbereiding van haar eigen nieuwe islamitische kunstgalerie. Keramiek, textiel, metaal, houtwerk en glas, geven het rijke verleden uit de islam weer. De collecties zijn niet alleen gebaseerd op religie maar ook op cultuur in haar algemeenheid.

T/m 17 april, Palace and Mosque: Islamic Treasures Of The Middle East from the V&A. Millennium Galleries, Sheffield S1. 0114 278 2600 & www.sheffieldgalleries.org.uk

En verder T/m 25 juni,

Michelangelo: Money and

Medals, British Museum, Londen WC1, 004420 7323 8181 &

www.thebritishmuseum.ac.uk; T/m 18 maart, Prefabulous

Architecture: The A to Z of

Modern City Homes, New London Architecture Exhibitions, New London Architecture Space,

Building Centre, Londen WC1, 004420 7250 0530 & www.newlondonarchitecture.org