Groep Wilders wordt Partij voor de Vrijheid

De partij van Tweede-Kamerlid Geert Wilders heet vanaf nu Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid. Na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 zal de partij Partij voor de Vrijheid heten. Dat heeft Wilders gisteren bekendgemaakt.

Wilders zit, sinds hij anderhalf jaar geleden na een conflict uit de VVD-fractie stapte, als partijloos Tweede-Kamerlid in het parlement. Hij is bezig een nieuwe partij op te zetten. Wilders, die nu in peilingen op twee tot drie zetels staat, wil zich profileren met een immigratiestop, lagere belastingen en onderwijs. Wilders wil onder meer islamitische scholen afschaffen.

Voor zijn partij trok Wilders onlangs ideoloog Bart-Jan Spruyt aan, voormalig directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting. Wilders, die zichzelf conservatief-liberaal noemt, wil niets te maken hebben met politici uit de hoek van de LPF en Leefbaar Rotterdam. De lijsttrekker van die partij, Marco Pastors, wil met hulp van onder meer LPF'er Joost Eerdmans een nieuwe landelijke partij beginnen. Lange tijd leek het erop dat er toch samenwerking zou komen. Eerdmans zei vorig jaar dat Wilders zijn toon over de islam moest matigen. Wilders wil geen tweede LPF oprichten, zei hij vorig jaar.