Geweld laait op in Irak na 'Samarra'

In de 24 uur na het opblazen van de koepel van de shi'itische Gouden Moskee in Samarra zijn in Irak meer dan 100 mensen bij verschillende geweldsincidenten gedood. De autoriteiten hebben verloven van leger en politie ingetrokken.

Het was niet duidelijk welk deel van dit geweld vergelding was op de aan sunnitische rebellen toegeschreven aanslag op de moskee, een van de belangrijkste vier shi'itische heiligdommen in Irak. Het geweld in Irak nam hoe dan ook de laatste week weer snel toe.

Veel Iraakse leiders riepen gisteren na de aanslag, die zelf geen levens eiste, op tot kalmte. 'We moeten allemaal hand in hand staan om het gevaar van burgeroorlog te voorkomen', zei president Jalal Talabani, zelf een Koerdenleider. Grootayatollah Ali Sistani, geestelijk leider van de shi'itische meerderheid in Irak, verbood uitdrukkelijk wraak tegen met aanslagen op sunnitische moskeeën. Niettemin werden aanvallen gemeld op ongeveer 90 sunnitische moskeeën, waarbij de schade in veel gevallen licht was. Deze aanvallen waren veelal het werk van shi'itische milities.

Bij Baquba, ten noorden van Bagdad, haalden gewapende mannen fabrieksarbeiders uit bussen en vermoordden 47 van hen. Dat meldde een lid van het provinciebestuur. In de buurt werden acht Iraakse militairen bij een bomaanslag gedood. In dit gebied zijn veel sunnitische rebellen actief.

In de hoofdstad Bagdad werden eveneens tientallen mensen vermoord. Een woordvoerder van het lijkenhuis zei vanmiddag dat de afgelopen 24 uur 80 moordslachtoffers waren binnengebracht, twee keer zo veel als op een doorsneedag. Onder de doden in Bagdad waren enkele sunnitische geestelijken.

In de zuidelijke, shi'itische stad Basra drongen volgens de politie militieleden een gevangenis binnen, haalden er twaalf vermeende sunnitische rebellen weg en schoten hen dood. Onder de slachtoffers waren twee Egyptenaren, twee Tunesiërs en een Libiër. Deze moordpartij wordt beschouwd als vergelding voor de aanslag in Samarra. Volgens de politie droegen de daders politieuniformen. De politie van Basra is zelf overigens in belangrijke mate door militiestrijders geïnfiltreerd.

In Samarra zelf, een overwegend sunnitische stad 100 kilometer ten noorden van Bagdad, werden een correspondent van het televisiestation Al-Arabiya en twee leden van haar team vermoord. De drie, die naar Samarra waren gegaan voor een reportage over de aanslag, werden gisteravond ontvoerd.