Geronzi terecht weg

Cesare Geronzi heeft Capitalia eindelijk verlaten, al is het misschien slechts tijdelijk. Het zou beter zijn geweest als de president-commissaris van Italië's vierde bank vrijwillig was opgestapt, in plaats van te zijn geschorst door een rechtbank in Parma. Maar zijn verwijdering lijkt erop te duiden dat Italië het serieus meent met het repareren van het imagoprobleem waarmee zijn financiële systeem kampt.

Het vertrek van Geronzi hangt samen met het onderzoek naar de ineenstorting van het zuivelconcern Parmalat in 2003. Geronzi heeft gezegd dat het onderzoek iedere grond mist. Capitalia heeft in het verleden iedere misstap met betrekking tot Parmalat ontkend.

Geronzi heeft de Italiaanse financiële wereld in de loop der jaren weinig goeds gebracht. Onder zijn hoede werd Banca di Roma, zoals Capitalia ooit heette, de grootste crediteur van Cirio, het voedingsconcern dat in 2003 ten onder ging. Banca di Roma was de voornaamste kredietverschaffer van Parmalat, wiens oprichter, Calisto Tanzi, in de raad van commissarissen van de bank zat.

Geronzi was jarenlang een goede vriend van Antonio Fazio, de gouverneur van de centrale bank die moest opstappen om zijn rol in het schandaal rond Banca Popolare Italiana in 2005. Fazio beschermde Banca di Roma tegen een vijandig overnamebod van de Italiaanse bank SanPaolo in 1999.

Geronzi kreeg vorig jaar weliswaar ruzie met Fazio en de prestaties van Capitalia zijn aanmerkelijk verbeterd sinds Matteo Arpe vier jaar geleden uitvoerend directeur werd - een benoeming waarvoor Geronzi verantwoordelijk was. Maar geen van beide feiten is voldoende om Geronzi los te kunnen zien van het rumoer waarmee de Italiaanse financiële wereld de afgelopen jaren is omgeven.

Het vertrek van Geronzi mag dan goed zijn voor Italië, is het ook goed voor de aandeelhouders van Capitalia? Je zou kunnen denken dat de bank nu kwetsbaar is voor een bod. De Italiaanse banksector consolideert en Capitalia is een van de 'hapklare brokken'.

Maar beleggers zouden er verkeerd aan doen te veel op een overname te speculeren. Het is onwaarschijnlijk dat Arpe zal toestaan dat Capitalia slechts een divisie van een grotere bank wordt, tenzij iemand met een heel goed bod komt. En het is niet zeker of Capitalia voorgoed van hem af is.

Maar de schorsing van de president-commissaris van Capitalia is een krachtig signaal dat Italië vastbesloten is een streep onder zijn verleden te zetten.

Christopher Hughes

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Christopher Hughes