Genstudie vindt drie makisoorten

rotterdam, 23 febr. Er zijn niet acht, maar elf verschillende wezelmaki`s. Hun ontdekking op het Afrikaanse eiland Madagascar is niet het gevolg van zoektochten in het regenwoud, maar van genetisch onderzoek. Het benoemen van deze kleine, `s nachts actieve lemuren is een heksentoer, want ze zien er allemaal hetzelfde uit. Biologen onderscheiden ze daarom op basis van hun genen. Dat leverde voorheen onenigheid op, bijvoorbeeld over de vraag of de maki`s ten zuiden van de Betsiboka-rivier roodstaartwezelmaki`s waren, of Milne-Edwards` wezelmaki`s. Duitse biologen hebben alle sinds 1975 onderzochte wezelmaki`s daarom nog eens onder de loep genomen. Het resultaat, vandaag gepubliceerd in BMC Evolutionary biology: drie van zulke, door rivieren gescheiden populaties zijn eigenlijk aparte soorten. In totaal zijn er dus geen acht, maar elf. De nieuwelingen moeten nog een naam krijgen.