Galerieselectie

Toon TeekenDe Limburgse schilder Toon Teeken wordt de komende weken geëerd met een monografie (uitgeverij SUN) en maar liefst drie tentoonstellingen, in museum Het Valkhof, Galerie Ferdinand van Dieten en - vanaf volgende week - Galerie De Zaal. Teeken maakt grote, kleurrijke doeken die vol staan met allerhande stripachtige fuguren, dieren, letters en lijnen. More is more is dan ook de titel van zijn boek en tentoonstelling.

Schilderijen van Took Teeken. T/m 25 maart in Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 11-18u. De expositie in De Zaal, Koornmarkt 4 in Delft, is van 5 maart t/m 9 april.

Martin C. de WaalOp de nieuwe digitale panoramafoto's van Martin C. de Waal poseren modebewuste, in zwarte kleding gestoken figuren tegen een futuristische skyline vol windmolens, wolkenkrabbers en industriële gebouwen. Op de meeste werken figureert ook de kunstenaar zelf, zijn gezicht en lichaam gladjes digitaal gemanipuleerd tot perfecte proporties. Ook portretten en video's maken deel uit van De Waals retrospectieve expositie Panorama.

Foto's en video van Martin C. de Waal. 25 febr t/m 1 april bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Home is where the Art isZoals de meeste galeries is Van Wijngaarden Hakkens gevestigd in een kale ruimte met witte muren en een betonnen vloer. Zo'n witte kubus is ideaal voor het tonen van kunst, maar niet bepaald huiselijk en wordt daarom door veel mensen als hoogdrempelig ervaren. Voor de tentoonstelling Home is where the Art is wordt de expositieruimte daarom voor een keer ingericht als huiskamer, met meubilair en kamerplanten. Daartussen hangen de kunstwerken van onder anderen Maurice Thomassen, Arnout Killian en Schilte & Portielje.

Home is where the Art is. T/m 11 maart in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Maria PaskSummer School is de titel van een project dat kunstenaar Maria Pask vorige zomer uitvoerde in de Engelse plaats Milton Keynes. Pask, die samen met een groepje kunstenaars in een Volkswagen-busje was gearriveerd, kampeerde in de plaatselijke galerie en voerde daar met lokale acteurs toneelvoorstellingen op. Het publiek kon de repetities en het maken van de decors ter plekke volgen. Pasks tentoonstelling bij Ellen de Bruijne Projects doet verslag van de acties.

Maria Pask, Summer School. 25 febr t/m 1 april bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Irina IonescoDe Frans-Roemeense Irina Ionesco begon met fotograferen toen ze in 1964 van haar vriend Corneille een camera kreeg. Sindsdien heeft ze naam gemaakt met weelderige foto's van uitdagende, vaak halfnaakte of bizar uitgedoste modellen in decadente, boudoir-achtige decors. Bekend zijn haar foto's van geisha's en getatoeëerde lijven van figuren uit de Japanse onderwereld, die ze exposeerde onder de titel Le Japon Interdit. Een overzicht van Ionesco's foto's uit de periode 1965-2005 is nu te zien in Utrecht.

Foto's van Irina Ionesco. T/m 22 maart in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder: Fotowerken van Thomas Elshuis t/m 25 maart in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Jos van Merendonk t/m 11 maart in galerie Vous Etes Ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; tekeningen uit Los Angeles t/m 31 maart in Carl Berg Projects, Wittenburgergracht 315, Amsterdam; schilderijen, tekeningen en collages van Charlotte Schleiffert t/m 11 maart in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; graffitikunst van Jeroen Jongeleen t/m 4 maart in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; foto's van Wout Berger t/m 9 maart in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; tekeningen van Robbie Cornelissen en Marc Nagtzaam t/m 19 maart in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's en film van Carlos Aires t/m 19 maart in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; schilderijen van Karin Bos t/m 26 maart in Galerie Smarius, Sonnegaweg 41, Sonnega.