Fusie van verzekeraars kost ruim 2.500 banen

De fusie van de verzekeringsbedrijven Interpolis en Achmea kost de komende drie jaar 2.500 tot 3.000 banen, bijna een zesde van het totaal van 19.000 arbeidsplaatsen. De combinatie die vorig jaar begon, verwacht het banenverlies op te vangen door natuurlijk verloop.

De fusiepartijen willen eigen personeel gaan inzetten in plaats van uitzendkrachten en externe medewerkers. Dat gaat om 2.500 arbeidsplaatsen. Ook rekent Achmea op natuurlijk verloop. Dat was vorig jaar 8 procent.

De Rabobank en bank- en verzekeringsholding Eureko zijn de kernaandeelhouders van de verzekeraar, die merknamen heeft als Interpolis, Zilveren Kruis en Centraal Beheer. De verzekeraar zegt marktleider te zijn in alle distributiekanalen, behalve die van onafhankelijke tussenpersonen.

Achmea vraagt de ondernemingsraad om advies en zal met de vakbonden praten over een sociaal plan. FNV Bondgenoten noemt de banenreductie 'een hele klap' en zet in op extra scholing zodat medewerkers straks hoger gekwalificeerd werk kunnen doen.