FRANKRIJK

Picasso/Dora Maar Er is veel geschreven over de relatie tussen Picasso en de grote surrealistische fotografe Dora Maar. Hun band was intens. Want Dora was niet alleen de minnares en het model van de Spaanse schilder. Zij was in de ogen van Picasso bovendien een belangrijke artistieke en intellectuele partner en waarschijnlijk de enige vrouw die hij als zijn gelijke beschouwd heeft. Vanaf het begin van hun relatie start Picasso met felle kleuren. Hij blijft kubist, maar de vormen worden wellustiger. De fascinerende expositie in het Musée Picasso vertelt aan de hand van 250 werken van Picasso en foto's van Dora Maar over dit avontuur dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Dora Maar-Picasso 1935-1945 t/m 22 Mei, dag beh di 9u30-17u30, in het Musée Picasso, 5, rue de Thorigny, Parijs, 0033-142712521. Res www.rmn.fr

Julio Gonzalez Op enkele passen afstand van het Musée Picasso is de expositie met 110 tekeningen, 7 doeken en 26 beelden van de Spaanse beeldhouwer Julio Gonzales (1876-1942) in de mooie galerie Libéral-Bruant ook erg de moeite waard. Gonzales kwam via het kubisme tot een persoonlijke vormgeving in smeedijzer, een materiaal dat hij in de beeldhouwkunst introduceerde. Hoewel het werk van Gonzalez, groot vriend en medewerker van Picasso, sinds zijn dood de wereld rondreist, blijft hij, zeer ten onrechte, zo goed als onbekend bij het grote publiek. Toch wordt hij tot de 'groten' van de 20ste eeuw gerekend en beroepen beeldhouwers als Calder en César zich op hem. Een van zijn hoofdwerken, La Montserrat in het Stedelijk Museum van Amsterdam, symboliseert met veel realisme het lijden van het Spaanse volk in de Burgeroorlog.

Julio Gonzalez t/m 4 mrt in Galerie Libéral-Bruant, 1, rue de la Perle, Parijs, di t/m za 14-19u, 0033-142779674.

En verder in Parijs Madame Butterfly, opera van Puccini in een regie van Robert Wilson t/m 28 febr in de Opéra Bastille, 0033-172293 5335 en www.operadeparis.fr.