Falset Sparks nog altijd snijdend

Hun laatste hit stamt uit 1979 en hun bekendste nummer This town ain't big enough for the both of us is nòg vijf jaar ouder. Maar aan ideeën en daadkracht heeft het de popgroep Sparks uit Los Angeles in de tussentijd nooit ontbroken. Vier jaar geleden maakten de gebroeders Ron en Russel Mael een glorieuze comeback met het album Lil' Beethoven. Een nieuwe cd met de fruitige titel Hello Young Lovers is zelfs nog onweerstaanbaarder in zijn bombast, met liedjes die geknipt zouden zijn voor Broadway - als ze niet in het rockcircuit werden uitgevoerd.

Componist/pianist Ron en de immer enthousiaste Russell met zijn hemelse falset brengen hun muziek in een multimedia-voorstelling die eer bewijst aan de theatrale Hollywoodtraditie van Mothers of Invention, The Tubes en The Residents. Vóór de pauze geen hits, maar een boeiende opvoering van het nieuwe materiaal, waarin Ron een gevecht aanging met zijn evenbeeld op het filmscherm en Russell zich vocaal liet ondersteunen door een klein mannenkoor van onzichtbare muzikanten. 'Camp' en ironische teksten zijn een onmisbaar onderdeel van hun aantrekkingskracht, bijvoorbeeld wanneer Ron onbewogen verklaart dat Sparks wel degelijk een politieke agenda heeft met het lied Baby baby can I invade your country?

Hun popsongs blijven ijzersterk, zoals het provocerende Dick around en het fraaie Perfume over het universele belang van een lekker luchtje voor een goede relatie. Hits zijn het niet meer, want daarvoor zijn de goed geconserveerde Ron (55) en Russell (50) te oud en klinkt hun grotendeels ingeblikte muziek te zeer als een overgeproduceerd anachronisme.

Onbevangen werd het pas toen de decorstukken aan de kant gingen en er ouderwets gerockt mocht worden in Never turn your back on mother earth en het onverminderd explosieve This town ain't big enough. Russell Mael gaat er prat op dat hij zijn stem nog net zo keihard door de ruimte kan laten snijden als in 1974. Hij is en blijft met voorsprong de indringendste falsetzanger uit de pophistorie. Met hun kermisachtige show onttrok Sparks zich aan een sfeer van 'golden oldies'.

Concert: Sparks. Gehoord: 21/2 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard