DUITSLAND

Franse meesterwerken Engeltjes waken over hem, Amor staat klaar met zijn pijlen en schone dames zitten bevallig aan zijn zijde. Het schilderij De inspiratie van de lyrische dichter ziet er opgewekt uit. Nicolas Poussin vervaardigde het in 1628 en nu hangt het in Bonn. De tentoonstelling Poussin, Lorrain, Watteau, Fragonard… - Französische Meisterwerke des 17. und 18.en Jahrhunderts brengt doeken bijeen uit München, Parijs en natuurlijk uit Bonn zelf. Vooral Duitse collecties heeft de Kunst- und Ausstellungshalle bijeengebracht - van de Caravaggio-navolgers tot en met de classicisten. Beroemde schilderijen, zoals Fragonards pikante Meisje met hond, gaan in de mooie zalen samen met minder bekende werken. Met Gérard Spaendoncks harmonische perziken-stilleven, of met de duistere jongeman op een portret van Simon Vouet.

T/m 14 mei; Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di & wo 10-21u, do-zo 10-19u; Inl 0049-2289171-0 & www.kah-bonn.de.

Nederlandse bloemen In elke hortus wordt gezaaid, gekweekt en geoogst. Zo ook in het tot kas omgetoverde Kunstforum in Emmerich. Deze onlangs geopende en pal aan de Nederlands-Duitse grens liggende kunsttempel wil belangrijke moderne kunst uit ons land aan de Duitsers tonen. En bloemen, planten en landschappen zijn de thema's van de twee Nederlanders die er nu exposeren. Seet van Hout (1957) maakt schilderijen en beelden met florale motieven die iets magisch hebben. Uwe Poth (1946), in Kiel geboren en in Nijmegen wonend, komt met wilder werk. Zijn doeken vibreren in gedurfde kleuren en alleen de goede verstaander ziet er bloemen in. T/m 12 mrt PAN Kunstforum Niederrhein, Agnetenstr, 2, Emmerich. Di-zo 11-18u; Inl (ook rondleidingen in Nederlands): 0049 -28 22537010 & www.plakatmuseum.de.

En verder Letters from Tentland, gesluierde dans van choreografe Helena Waldmann en vrouwen uit Teheran, t/m 14 mrt in diverse plaatsen: www.lettersfromtentland.com.