De stemming

What's in a name?

Het scheelt zes letters, maar in de ogen van lijsttrekker Folkert Jellesma van de partij Progressief Alternatief Steenwijkerland is het een wereld van verschil. Jellema is boos op de gemeente Steenwijkerland, die zijn partij in een bijsluiter bij het stembiljet, Progressief Alternatief Steenwijk heeft genoemd. Dat kost stemmen, vreest Jellema. Sinds de herindeling, vijf jaar geleden in de Kop van Overijssel, hebben veel inwoners uit de voormalige gemeenten Brederwiede en IJsselham het gevoel dat ze zijn ingelijfd door het grotere Steenwijk en niet echt meetellen.

Wietlied valt slecht. Foto Bas Czerwinski 22-01-2005, UTRECHT. HENNEPBEURS IN DE JAARBEURS. VOORGEDRAAIDE JOINT FOTO BAS CZERWINSKI Drugs Czerwinski, Bas

'Die emoties leven nog heel sterk en als je dan zo'n ding in de bus krijgt met de naam Steenwijk zullen veel mensen de informatie bij lijst 7 overslaan', zegt Jellesma. De gemeente heeft inmiddels schuld bekend en op de gemeentelijke internetsite een rectificatie geplaatst. (MS)

Wietlied valt slecht

Premier Balkenende viert dit jaar carnaval niet in Maastricht, maar in Tilburg. Een uitnodiging van de Maastrichtse burgemeester Leers (ook CDA) om zaterdag de traditionele sleuteloverdracht in het Mekka van het Limburgse carnaval bij te wonen, is door het CDA-campagneteam afgeslagen.

Het komt door het liedje dat Leers heeft opgenomen met de Limburgse punkband de Heideroosjes, het Limburgse Tweede-Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) weet het zeker. Zijn 'volstrekt betrouwbare bron' wil hij niet prijs geven.

'Mijn naam is Gerd Leers, burgemeester van Maastricht

Minder kiddo's aan de hasj, voel ik als mijn dure plicht [...]

Illegale kwekers hebben wij niet in de hand,

Verbieden helpt niet, er is geen wet tegen bestand'

rapt Leers in het lied.

Jack de Vries, campagneleider van het CDA, bevestigt dat er met Leers gesproken is over zijn uitnodiging aan Balkenende. Het wietlied is wel aan de orde geweest, maar is niet de reden van de afzegging. 'Voor ons was de afweging dat Brabant voor het CDA een van de battlefields is bij de verkiezingen.'

'Doe niet zo hypocriet, half gedogen werkt toch niet.

Legaliseer en controleer, wiede wiede wiede wiet',

luidt het slotrefrein van de Heideroosjes, starring Gerd Leers. (JV)

'Stoeptegelniveau'

De kiezers moeten hun oordeel nog vellen, maar gemeenteambtenaren weten al wat ze van hun raadsleden vinden. Niet veel goeds, zo blijkt uit een onderzoek van weekblad Intermediair.

'Een hoog stoeptegelniveau', schrijft een ambtenaar over de neiging van raadsleden zich in details te verliezen. Raadsleden hebben onvoldoende werk- en denkniveau, beheersen onderwerpen niet goed en overzien de gevolgen van hun besluiten nauwelijks. Het slechtst zijn de 'leefbaar' raadsleden, die, volgens een ambtenaar 'volstrekt incompetent' zijn.

De oplossing ? Een verplichte cursus gemeentelijk besturen en staatsrecht, denken ambtenaren. Dan is het misschien ook eens afgelopen met raadsleden die proberen te scoren met voorstellen die juridisch of politiek niet haalbaar zijn. (DS)

Aldus...

'Merkwaardig, in campagnes verliest Gerrit altijd iets van zijn zelfbeheersing.' (Klaas de Vries (PvdA) verbaast zich over de campagne van vice-premier Gerrit Zalm (VVD))

'Ik ben eigenlijk pescatarisch, een vegetariër die vis eet. Maar als ik tegen mensen zeg: 'ik ben pescatarisch', zeggen ze: 'Oh, je bent Waterman'.' (Fractievoorzitter Lousewies van der Laan (D66) in het blad PM Den Haag)

Schilderen of politiek

De Amsterdamse schilder Klashorst wil 'met speelse maar serieuze ideeën' de lokale politiek in.

Een kunstenaar die de politiek in gaat. Dat is helemaal niet zo gek, vertelde schilder en lijsttrekker Peter Klashorst van de partij Huisje, Boompje, Beestje gisteren bij de presentatie van het verkiezingsprogramma in Amsterdam. 'Wij komen ook vaak in aanraking met de regelgeving.' Bovendien, zo legde Klashorst uit, is kunst de motor van de economie. De 'kunstenaarspartij' doet bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen mee in Amsterdam, maar toekomstige deelname aan de landelijke verkiezingen behoort ook tot de plannen.

Voor Klashorst de speerpunten van zijn partij bekend maakte - 'dat is de bedoeling, geloof ik' - had oud-voetballer Willy van de Kerkhof de inleiding verzorgd. Die wist eigenlijk alleen te vertellen waarom het met de partij van Klashorst niks zou worden. Met lijst 22 zit je niet bij de top 10, Klashorst heeft teveel afleiding en de politiek is commercieel onaantrekkelijk.

Na deze woorden benadrukte Klashorst dat de politieke aspiraties van Huisje, Boompje, Beestje echt serieus zijn. Als hij een zetel haalt, wil hij ook echt in de gemeenteraad gaan zitten. Het belangrijkste punt van zijn partij is dat alle drugs gelegaliseerd moeten worden. Dan heeft de politie tijd voor andere dingen en vinden er geen liquidaties meer plaats op klaarlichte dag. 'Het huidige drugsbeleid creëert onze eigen maffia.' Ook moet Nederland volgens Klashorst Engels officieel als tweede taal bestempelen. 'Er zijn 6,5 miljard mensen op de wereld die geen Nederlands spreken.'

Zo ging de presentatie nog even door met 'speelse, maar serieuze ideeën'.

Oud-voetballer Van de Kerkhof wilde desgevraagd nog wel even uitleggen waarom hij een weinig inspirerende inleiding hield. Hij is onlangs aangetrokken als zakelijk manager van de 'Klashorst bv' om 'Klashorst als topschilder in de markt te zetten'. Hij bedoelt maar, als Klashorst dan allemaal andere dingen gaat doen, wordt het niks. 'Ik stuur hem gewoon weer naar Afrika. Laat hem maar lekker schilderen.' (TK)

Tips en reacties? Mail: stemming@nrc.nl
    • Egbert Kalse
    • Tom Kreling
    • Martin Steenbeke
    • Derk Stokmans En Jos Verlaan