'De soap in Delfzijl slaat echt alles'

De oppositie in Delfzijl denkt geen garen te spinnen bij de crisis in het gemeentebestuur.

De burgers van Delfzijl zijn de politiek beu. Veel gaan blanco stemmen.

De publieke tribune van het gemeentehuis in Delfzijl zat gisteravond met tachtig mensen bomvol. Nog eens honderd belangstellenden volgden de door de oppositie aangevraagde extra raadsvergadering in een nabijgelegen kerk.

'Deze soap slaat echt alles', verzucht Groen Links-raadslid Ria de Weerd op zeker moment. Twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen zit Delfzijl zonder zijn gekozen burgemeester Maritje Appel. Zonder drie wethouders die gisteren eveneens opstapten. En met een morrend kiezersvolk dat de zoveelste bestuurscrisis in de havenplaats meer dan beu is.

De derde waarnemer in drie jaar, Cees Waal, (PvdA) zat gisteravond eenzaam achter de collegetafel. De drie collegeleden (PvdA, CDA, VVD) stapten eergisteren op, omdat ze zich niet langer gesteund voelden door de PvdA-fractie. Vorige week trad burgemeester Appel (PvdA) af, na een vertrouwensbreuk met de wethouders. Waal onderstreept dat hij vooral 'vooruit wil kijken'. De gemeente wil hij in 'rustiger vaarwater' brengen. Als er op een waardige manier gediscussieerd wordt, kan dat motiverend werken voor de verkiezingen, zegt hij. 'Sssst', klinkt het ongelovig van de tribune. 'Dacht het niet.' Het vertrouwen van de burgers in de politiek is in Delfzijl tot het nulpunt gedaald, zegt spreker Jan Hendrik Polhuis. Hij is lid van het inderhaast opgerichte actiecomité Witte Zakdoek en naar eigen zeggen 'spreekbuis van gefrustreerde Delfzijlsters': 'Bestuurlijk Delfzijl is rijp voor de sloop. Het geduld is op.' Hij roept op tot een blanco proteststem. 'Toon uw afkeer van dit wanbeleid.' Het enige wat Delfzijl kan helpen is een regeringscommissaris, die echt orde op zaken stelt, vindt hij. Applaus is zijn deel.

Het zit veel inwoners hoog dat Appel weg is, terwijl ze in 2004 via een referendum door de bevolking gekozen is. Tijdens haar vakantie ontnamen de wethouders haar de portefeuille personeelszaken. Ze zou informatie hebben achtergehouden over een vertrekregeling met de gemeentesecretaris. Appel wilde niet verder met haar wethouders, maar de coalitie bleef zijn collegeleden steunen, waarna Appel aftrad.

Jan Neinhuis die op de publieke tribune zit ('ik ben een gewone burger'), vindt het een schande en 'heel laf', dat de wethouders vanavond geen verantwoording afleggen en zijn weggebleven. Ook hij heeft alle vertrouwen in de plaatselijke politiek verloren. 'Als tasjesdieven pakten ze Appel haar portefeuille af.' Als protest zal hij blanco stemmen.

De oppositie viel de coalitiepartijen gisteravond hard aan. 'U heeft de mensen een gekozen burgemeester ontnomen en hun een zoveelste wachtgeldregeling in de maag gesplitst', brieste fractievoorzitter Syb Roelsma van Delfzijls Belang. Een motie van hem, ChristenUnie en Groen Links waarin Appel werd opgeroepen terug te keren, werd verworpen met veertien tegen vijf stemmen.

De oppositie verwacht weinig electoraal gewin te halen uit de bestuurlijke problemen. Roelsma wil dat ook niet, hoewel hij zegt des duivels te zijn over 'de coup' tegen de burgemeester. 'Daarvoor is wat hier gebeurt, te triest.'

De ChristenUnie, nu een zetel, denkt niet dat zij veel zal profiteren van de woede van veel Delfzijlsters over het vertrek van Appel. Fractievoorzitter Gert Jan Steenbergen gokt op twee zetels, mogelijk drie. 'Uit een peiling van het Dagblad van het Noorden bleek dat 51 procent van de Delfzijlsters niet zou stemmen. Wij zouden 5,8 procent van de stemmen halen, een dikke twee zetels.' De vaste achterban is een voordeel bij een lage opkomst, zegt hij.

Lijsttrekker Peter Godlieb van Gemeentebelangen Delfzijl verwacht evenmin dat zijn partij, hoewel in de oppositie, meer stemmen zal trekken. 'Hoewel het een voordeel kan zijn dat ik nieuw ben.' De naam Godlieb is bekend in Delfzijl. 'Ik ben een geboren Delfzijlster en veel mensen kennen mij door mijn vakbondswerk.'

De opgestapte PvdA-wethouder Marian Scharft blijft lijsttrekker en zal als ze gekozen wordt zeker de raad ingaan. Tijdens de campagne zal ze een 'beroep doen op het gezond verstand' van de bevolking, vertelt ze desgevraagd. 'Er is hier de afgelopen twee jaar ook veel goeds tot stand gebracht. Zo is er een kwaliteitsslag gemaakt binnen het ambtelijk apparaat en ook de VROM-wetgeving is op poten gezet.' Scharft zal niet wegkruipen, zegt ze. 'Ik wil het vertrouwen terugwinnen van de mensen.'

    • Karin de Mik