De rijken uit het oosten

Vandaag viert Rusland een nationale feestdag. 'De dag van de verdedigers van het vaderland' wordt ontsierd door de dood van zeker veertien Moskovieten, na het instorten van een overdekte markt in het centrum van de hoofdstad, zo hoorden we vanmorgen op het Italiaanse journaal.

In Turijn is dezer weken geen sprake van een rouwstemming. De Russen vieren elke schaats- medaille of langlaufzege op vertrouwde wijze: beschonken en luidruchtig. In de kwartfinale van het ijshockeytoernooi waren ze veruit in de meerderheid ten opzichte van hun Canadese rivalen. Na de 2-0 zege op de titelhouder renden ze met grote vlaggen over de brede boulevards. De Italiaanse automobilisten reden toeterend voorbij.

De Russen, de nieuwe rijken uit het oosten, zijn met duizenden naar de Spelen gekomen en dat zullen we weten ook. In het rustige straatbeeld vallen ze net zo uit de toon als de Nederlanders. De Russische sporters, officials en supporters lopen niet in fel oranje, maar in rood-wit gekleurde winterjassen.

Welke dronken ontwerper is er bij deze kledinglijn aan te pas gekomen? Het drukke motief zou in het modebewuste Italië meteen in de prullenmand verdwijnen. De Russen zijn er trots op: hoe drukker hoe beter.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen