BEELDENDE KUNST

Rembrandt-Caravaggio

Ze hebben elkaar nooit ontmoet. Michelangelo Merisa da Caravaggio (1571-1610) stierf toen Rembrandt van Rijn (1606-1669) vier jaar oud was. Maar hun schilderkunst was aan elkaar verwant. Beide meesters maakten naam met hun opzienbarende realisme en hun dramatische gebruik van licht. En beiden worden ze nog altijd gezien als revolutionaire vernieuwers van respectievelijk de Zuid- en de Noord-Europese schilderkunst. Nooit eerder waren hun werken naast elkaar te zien op een tentoonstelling. Het werk van Caravaggio is zelfs sinds 1952 niet meer in ons land te zien geweest. Alleen daarom al belooft de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio, georganiseerd door het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, het hoogtepunt te worden van het Rembrandtjaar. Diverse internationale musea leenden er hun topstukken voor uit.

Rembrandt-Caravaggio. 24 febr t/m 18 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dagelijks 10-18u, vr 10-22u. Inl: www.rembrandt-caravaggio.nl