Zwakke plekken breken PSV in Europa op

PSV0Olympique Lyon1

PSV'er Ibrahim Afellay in duel met Juninho. De Braziliaanse speler van Olympique Lyon maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Foto Bas Czerwinski 21-02-2006, EINDHOVEN. PSV - OLYMPIQUE LYON. DUEL TUSSEN IBRAHIM AFELLAY, LINKS EN JININHO, MIDDEN EN FLORENT MALOUDA, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI CZERWINSKI, BAS

Ruststand 0-0. 65. Juninho 0-1. Scheidsrechter: Vassaras (Gri). Toeschouwers: 35.000. Rode kaart: 80. Gouvou (Olympique Lyon) 2x geel. Gele kaart: Juninho, Diarra en Wiltord (Olympique Lyon).

In vergelijking met de ontmoeting tussen PSV en Olympique Lyon van vorig seizoen waren de rollen gisteravond omgekeerd. De formatie van Guus Hiddink bleef in 2005 in de heenwedstrijd in de kwartfinales van de Champions League met veel moeite en enig fortuin overeind. De Franse kampioen had de kwaliteiten van de Eindhovense voetbalclub onderschat. Het in Frankrijk behaalde gelijkspel (1-1) werd destijds gevierd als een overwinning en de Braziliaanse doelman Gomes was met een fabuleuze redding de held van de avond. Twee weken later plaatste PSV zich na strafschoppen voor de halve eindstrijd.

Onder leiding van de nieuwe trainer Gérard Houllier maakte Olympique Lyon dit keer in de eerste helft de vergissing door de kwaliteiten van PSV schromelijk te overschatten. Met een voor Houllier typerende behoudende speelwijze begon de koploper van Ligue 1 te voorzichtig aan het treffen in de achtste finales van het prestigieuze Europese voetbaltoernooi. PSV probeerde tevergeefs voor de 35.000 toeschouwers in het Philips Stadion het spel te maken, terwijl Lyon geduldig wachtte op foutjes van de tegenstander.

Ondanks een gebrek aan creativiteit en stootkracht wist PSV voor rust drie kansen af te dwingen, maar twee kopballen van Jan Vennegoor of Hesselink en een vrije trap van Alex misten net het doel. Aan de andere kant verzuimde Lyon te profiteren van een veel te zachte terugspeelbal van Michael Lamey, een verkeerde uitgooi van Gomes en knullig balverlies van Jefferson Farfán.

Het belangrijkste moment van het eerste bedrijf vond in de achttiende minuut plaats toen Farfán zijn Braziliaanse tegenstander Cris onbedoeld hard raakte. Aangeslagen en met een bebloed gezicht lag de topverdediger op de grond. De international van Brazilië haalde de rust, maar werd aan het begin in de tweede helft vervangen door spits Sylvain Wiltord.

Met Wiltord voor Cris deed Olympique Lyon wat het eigenlijk al veel eerder had moeten doen: initiatief nemen. Direct werd duidelijk hoe groot het verschil is tussen de twee ploegen. PSV kent met middelmatige backs als Michael Reiziger en Lamey, de fysiek nog te lichte en ietwat onbezonnen jeugdige talenten Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati en hardwerkende, maar weinig effectieve krachten als Jason Culina en Vennegoor of Hesselink te veel zwakke plekken voor het spelen van Europees topvoetbal.

PSV werd voor eigen publiek twintig minuten lang op pijnlijke wijze overklast zoals de voorbije twee seizoenen niet eerder was gebeurd. Het was wachten op het doelpunt van Olympique Lyon. Dat kwam in de 65ste minuut. De Braziliaan Fred lokte aan de rechterkant van het veld in een duel van André Ooijer handig een vrije trap uit. De geslepen specialist Juninho pakte de bal en smokkelde net een paar meter waardoor hij de kans kreeg in één keer op het doel te schieten. Na een harde wreeftrap precies tegen het ventiel vertrok de bal met een enorme snelheid en tollend van effect in de richting van Gomes. De doelman van PSV verkeek zich volledig op het schot van zijn landgenoot. Via het lichaam van de keeper verdween de bal tegen het dak van het doel. Daarmee groeide Juninho uit tot de held en werd Gomes de schlemiel.

Gomes, die PSV er in de voorbije anderhalf jaar zo vaak met prachtige reddingen doorheen had gesleept, was zich ervan bewust dat hij een dure fout had gemaakt. Het sierde hem wel dat hij als één van de weinige PSV'ers na afloop de moeite nam de pers te woord te staan. Gomes: 'Ik weet precies hoe Juninho deze vrije trappen neemt. Bij het nationale elftal van Brazilië heb ik veel met hem daarop geoefend. Toch werd ik verrast door de curve van de bal. Hij dook plotseling heel snel naar beneden. Ik ben schuldig aan dit doelpunt. Maar het was sowieso een heel moeilijke wedstrijd voor ons. Anders dan vorig jaar. Nu was één moment van hun beslissend. Het kan niet altijd mijn dag zijn.'

Hiddink wilde de schuld niet alleen op Gomes afschuiven. Volgens de coach kreeg PSV bij de vrije trap een lesje in slimheid van Juninho. 'We geven hem de kans om een paar meter te smokkelen. Dat is onervarenheid bij ons. Aan de andere kant zag ook de muur er niet goed uit. Een speler (Afellay, red.) trok zijn hoofd weg. Hij had de bal beter tegen zijn kanis kunnen laten knallen.'

PSV had nog het geluk dat Lyon na een tweede gele kaart voor Sidney Govou zich aan het einde van het duel opnieuw liet terugzakken. Vlak voor tijd kreeg invaller Arouna Koné nog een grote kans op de gelijkmaker, maar voor een leeg doel schoot de Ivoriaan de bal op de paal. In tegenstelling tot vorig jaar was PSV een gelukkige gelijkmaker dit keer niet gegund. Alleen een wonder kan voorkomen dat de Europese missie in de achtste finales eindigt.

    • Koen Greven