VNO: blijf van aftrek hypotheekrente af

Het is slecht voor de economie, zorgt voor zéér onwenselijke vertrouwensschokken, heeft forse negatieve koopkracht- en vermogenseffecten bij huizenbezitters en de consumptie zal er net zo onder lijden als de bouwsector. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen vandaag samen in een notitie voor wat een foute beslissing zou zijn: het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

Het echte probleem dat de werkgevers signaleren, een gebrek aan aanbod van woningen, wordt met het afschaffen van de uit 1893 stammende aftrek niet weggenomen.

De notie poogt af te rekenen met acht argumenten van tegenstanders van de hypotheekrenteaftrek. Zo zou deze de toegang voor starters op de woningmarkt beperken, omdat de aftrek de huizenprijs omhoog zou jagen. Volgens de werkgevers komt de moeilijke toegang van starters niet door de renteaftrek, maar door gebrek aan nieuwbouw en doordat huurders met een hoog inkomen in hun huurhuis blijven.

Deregulering van de woningmarkt is volgens VNO-NCW en MKB de oplossing om het aanbod van nieuwe woningen en de doorstroming te vergroten.

In de Tweede Kamer vinden de werkgevers regeringspartijen CDA en VVD aan hun zijde. Zij willen niet over het onderwerp discussiëren. Vanuit de oppositie komen voorstellen om de aftrek op een vast percentage te baseren.