Verwarring over aanhouding Mladic

Rotterdam, 22 febr. - Berichten over de arrestatie van Ratko Mladic, oud-legerleider van de Bosnische Serviërs, hebben gisteren en vannacht tot grote verwarring geleid. Volgens veel Servische media werd Mladic gisteren gearresteerd, maar de Servische regering sprak dat categorisch tegen. Hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag zei vanmiddag nog dat Mladic op vrije voeten was.

Het eerste bericht over de arrestatie van de van oorlogsmisdaden in Bosnië beschuldigde Mladic kwam van het televisiestation BN uit Bijeljina in de Servische Republiek in Bosnië. BN baseerde zich op 'onofficiële bronnen'. De melding werd overgenomen door het Servische staatspersbureau Tanjug, maar al snel tegengesproken door achtereenvolgens de Servische regering, de Amerikaanse ambassade in Belgrado, het Joegoslavië-tribunaal en EUFOR, de EU-vredesmacht in Bosnië.

Toch bleven de meldingen aanhouden, later aangevuld door berichten als zou Mladic niet zijn gearresteerd, maar wel gelokaliseerd en als zou er onderhandeld worden over zijn overgave, die slechts 'een kwestie van tijd en geld' zou zijn. In de details liepen die meldingen echter uiteen. Volgens sommige berichten was hij aangehouden dan wel gelokaliseerd in een flat in Belgrado, in een hotel in Belgrado, op de berg Majevica (in Bosnië), of op de berg Cer (ten westen van Belgrado). Ook werd gemeld dat hij was aangehouden en van Belgrado naar het Bosnische Tuzla werd gebracht om naar Den Haag te worden gevlogen.

De verwarring kwam tot uitdrukking in de Belgradose kranten die vannacht verschenen. Het blad Glas Javnosti opende met de kop 'Mladic gearresteerd'; kort daarna kwam Kurir uit met de kop 'Mladic gearresteerd?' en later verscheen Press met de kop 'Mladic wordt gearresteerd'. De Servische regering deed de meldingen af als 'manipulatie' met het doel 'de Servische staat te schaden'. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat geen speciale activiteiten voor Mladic' aanhouding werden ondernomen, wat het Joegoslavië-tribunaal bevestigde.

Mladic: Pagina 5

www.nrc.nl dossier Joegoslavië Tribunaal