'Seks ruilmiddel voor tiener'

Zien Amsterdamse tienermeisjes seks als ruilmiddel? Ja, constateert de GGD Amsterdam in een gisteren verschenen onderzoek.

In ruil voor een een taxirit, een beltegoedkaart, een hamburger of breezer, verrichten meisjes van tien tot veertien jaar seksuele handelingen. Naarmate ze ouder zijn, krijgen ze vaker duurdere spullen als tegenprestatie, zoals merkkleding en sieraden, en soms ook geld. Hoewel de onderzoekers niet beschikken over cijfers, benadrukken ze dat dit verschijnsel 'meer dan incidenteel voorkomt' bij 'meisjes met verschillende culturele achtergronden' en 'niet alleen in Amsterdam-Zuidoost'.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het college van burgemeester en wethouders en draagt de titel: Seksueel gedrag in een subcultuur van tieners in Amsterdam-Zuidoost. Het is de weerslag van een zogenoemde 'quick scan', uitgevoerd door zeventien jongeren uit de zogenoemde peergroup. Zij hadden 'een netwerk' in de jongerencultuur van Zuidoost en waren 'streetwise', aldus het rapport. Begeleid door twee volwassen veldwerkers gingen zij afgelopen najaar een maand lang op zoek naar tienerseks in de Bijlmer.

De jongeren constateren allerlei vormen van tienerseks, bijvoorbeeld op besloten feestjes. Onze peers, staat in het rapport, 'hebben waargenomen dat (jonge) mannen zich met tienermeisjes terugtrokken in slaapkamers om na enige tijd verfomfaaid weer tevoorschijn te komen. Dat voor zulke seks wordt betaald is niet waarschijnlijk. Maar het is niet ondenkbaar dat een uitnodiging aan een tienermeisje al stilzwijgend seks inhoudt met degene die haar heeft uitgenodigd.'

Over gedrag in de disco staat er: 'Schaars geklede meisjes laten hun entree betalen door oudere mannen, consumeren de hele avond op hun rekening, en dansen steeds intiemer. Op een gegeven moment vertrekken ze samen. Het is aannemelijk dat er seks plaatsvindt als tegenprestatie.' Even verderop leidt dat tot de conclusie dat de peers voornamelijk volwassen mannen met tienermeisjes hebben waargenomen. 'Het gaat vaak om mannen van dertig jaar en ouder, die goed gekleed gaan, opvallende sieraden dragen en over een dure auto beschikken. Zij nemen de meisjes mee naar onder meer seksueel getinte feesten.'

Wethouder Belliot heeft opdracht gegeven tot uitgebreider onderzoek. De GGD begint met een voorlichtingscampagne, omdat de peers vaststelden dat veel jongeren onveilige seks hebben.