Rouw in Irak na aanslag op moskee

Iraakse politieke en shi'itische leiders hebben een officiële rouwperiode afgekondigd na een aanslag die een belangrijk shi'itisch heiligdom in Samarra vanochtend grote schade heeft toegebracht.

De aanslag werd meteen aan sunnitische rebellen toegeschreven en versterkte de angst voor burgeroorlog. In Samarra en in andere (shi'itische) steden kwamen tienduizenden mensen op de been die tot wraak opriepen. In de heilige stad Najaf schreeuwden betogers urenlang: 'Sta op shi'ieten! Shi'ieten neem wraak! Sta op shi'ieten!'

Premier Ibrahim al-Jaafari, zelf een shi'iet, riep in een rechtstreeks uitgezonden televisietoespraak op tot eenheid. Hij noemde de aanslag een aanslag op alle moslims. Grootayatollah Ali Sistani, de belangrijkste geestelijk leider van de shi'itische meerderheid, vroeg om massaal protest. Maar hij onderstreepte dat geweld, inclusief vergeldingsacties tegen sunnitische moskeeën, niet was toegestaan. De radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr brak een bezoek aan Libanon af. Zijn aanhangers gingen massaal de straat op in de sloppenwijk Sadr City in Bagdad.

Gewapende mannen schakelden vanochtend vroeg de vijf politiemannen bij de Gouden Moskee in Samarra uit en bonden hen vast, waarna zij explosieven aanbrachten die de 100 jaar oude, met bladgoud bedekte koepel gedeeltelijk verwoestten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er vier aanvallers, die ontkwamen. De bewakers van de moskee zijn in hechtenis genomen. Voorzover op dit moment bekend zijn bij de aanslag geen slachtoffers gevallen.

Samarra, 100 kilometer ten noorden van Bagdad, is een overwegend sunnitische stad. De moskee is een van de belangrijkste shi'itische heiligdommen in Irak, naast die in Najaf, Kerbala en Kadhimiya in Bagdad. In de moskee liggen twee van de twaalf vereerde shi'itische imams begraven, imam Ali al-Hadi, die in 868 stierf, en zijn zoon, de elfde imam Hasan al-Askari, die in 874 stierf. De twaalfde, verborgen imam, imam Mahdi, zou vanuit een kelder in het moskeecomplex zijn verdwenen.

In Bagdad werden gisteren 22 mensen gedood en 28 gewond bij een bomontploffing in een shi'itische wijk. Volgens de politie werd de bom op afstand tot ontploffing gebracht. (Reuters, AP, AFP)