Resultaatgerichte doorzetter

Bart Schlatmann (36), die als directeur groot zakelijke relaties pensioenen bij Nationale Nederlanden op 1 maart overstapt naar de directie van de Postbank, houdt van resultaten. Bij de Postbank, net als Nationale Nederlanden onderdeel van ING, wordt hij verantwoordelijk voor de adviesdivisie, de Postbank-kantoren, het verzekeringsbedrijf en intermediaire zaken.

Bart Schlatmann Foto Jonathan Vos Portret van Bart Schlatmann nieuw directielid van de Postbank voor het Profiel (wie is) op de Loopbaan pagina. Door Jonathan Vos
Bart Schlatmann Foto Jonathan Vos Portret van Bart Schlatmann nieuw directielid van de Postbank voor het Profiel (wie is) op de Loopbaan pagina. Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

Maar niet alleen in zijn werk is hij resultaatgericht. In september liep hij in Boedapest de halve marathon. Goed getraind daarvoor had hij niet. Hij startte met een vriend. Eigenlijk zou Schlatmann bij zijn hotel, na zeven kilometer, stoppen. 'Maar het ging wel lekker eigenlijk, dus liep ik door.'

Hij kwam na twee uur en tien minuten over de eindstreep. 'Bart is eraan begonnen en wil de tocht dan ook uitlopen', vertelt collega Inge Korevaar, directeur van veranderingsprojecten binnen Nationale Nederlanden.

Het behalen van resultaten was erg belangrijk op Wall Street, waar Schlatmann als belegger drie jaar voor ING werkte. 'Dat heeft me zeker gevormd', zegt Schlatmann. Hij stelt voor zichzelf niet alleen doelen, hij voert ze ook uit, zegt Henri den Boer. Den Boer is directeur collectief pensioen binnen Nationale Nederlanden. 'Bart maakt eerst duidelijk aan iedereen welke kant hij op wil. Zo moest de klanttevredenheid in zijn optiek verbeterd worden . Hij rust in zo'n geval niet voordat dat bereikt is.'

Klanten moesten het onderdeel groot zakelijke relaties pensioenen in Rotterdam met een ruim voldoende beoordelen. Het is een afdeling van bijna 300 man die verantwoordelijk is voor het sluiten van collectieve pensioenen voor grote bedrijven.

Dat lukte onder leiding van Schlatmann. 'Hij maakt geen onemanshow van de viering van het resultaat', zegt Henri den Boer. De medewerkers kregen in het kader van de Olympische Spelen allemaal een medaille. 'Hij weet de successen met anderen te delen. Alhoewel hij een groot Ajax-fan is, regelde hij een feest in de Kuip.'

Schlatmann weet volgens Korevaar wat hij wil, maar betrekt daarbij wel de rest van de afdeling. 'Bart zei bij een veranderingstraject wel eens: 'Oké, ik kan het allemaal zelf bedenken, maar dat ga ik niet doen.'

'Vijftig mensen werden uitgekozen om er samen met hem over na te denken. Ook al moet dat buiten werktijd gebeuren, ze doen het wel. Met zijn positieve instelling en uitspraken als 'helmpje op en we gaan ervoor' weet Bart ze te enthousiasmeren. Hij wordt door mensen van zijn afdeling wel eens een toffe peer genoemd.'

Schlatmann zegt voldoening te halen uit het feit dat hij mensen ziet groeien. Marien van Riessen, die als extern consultant van Cap Gemini opdrachten deed voor Schlatmann, zag ook dat Schlatmann met 'een ongebreidelde energie mensen wilde mobiliseren'.

'Hij kwam regelmatig bij vergaderingen om te vragen of het al af was. Hij zat er bovenop en vroeg het maximale. Er is geen middenweg voor hem.' Soms is hij zo gefixeerd op het behalen van het resultaat, dat hij daarin te ver doorgaat, vindt Den Boer. 'Dan blijft hij vasthouden aan zijn lijn.' Ook Korevaar merkt dat. 'Hij kan nog wel eens boos worden als het niet volgens afspraak loopt. Hij gaat dan heel snel praten, waardoor de tegenpartij niet de kans krijgt nog iets te zeggen. Maar hij scheldt niet, maar gaat staan, wrijft door zijn haar en verheft zijn stem iets.'

Schlatmann: 'Ik kan er niets mee als ik vlak voor of zelfs na de deadline hoor dat we die niet gaan halen. Het is belangrijk om op tijd te weten of iets gaat lukken of niet. Dan kunnen we het samen nog oplossen. We maken deel uit van een keten en dan ben je afhankelijk van elkaar.'

Niet dat hij direct uitvalt en oordeelt, zegt Den Boer. 'Met het managementteam gingen we boksen. De manier waarop je bokst, zegt veel over je persoonlijkheid. Bart kijkt eerst en analyseert, ziet waar de zwaktes en kansen zitten en slaat dan toe. Dat is een methode die hij ook in zijn werk toepast.'

Schlatmann heeft volgens een aantal betrokkenen 'een goed instinct wat betreft zakendoen'. Maar hij vindt het vooral belangrijk dat iedereen open is naar elkaar. Om die reden besloot hij een muur van zijn kantoor uit te laten breken om er vervolgens een glazen wand voor in de plaats te laten zetten.

'Mensen kunnen altijd zien wat ik doe en waar ik ben. Ik hou van transparantie.'

    • Marleen Luijt