Rammelig én trefzeker optreden van Big Star

Concert: Big Star. Gehoord: 21/2 Tivoli, Utrecht.

Big Star-zanger Alex Chilton, gisteren in Tivoli Foto Lex van Rossen UTRECHT, 21-2-2006. BIG STAR, ALEX CHILTON FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Alex Chilton houdt zijn horloge op naar het publiek en zegt quasi-wanhopig: ,,We mogen niet meer!' De zaal wil hem niet laten gaan. Na een afwezigheid van meer dan tien jaar wordt de legendarische zanger van Big Star gesmeekt om nog een klassieker uit zijn obscure repertoire, zoals Jesus Christ of Holocaust. Maar de band kan er niet aan voldoen. Door een merkwaardige contractuele constructie is het Big Star verboden om liedjes te spelen van The Third Album uit 1978.

Dat is typisch Chilton. De talentrijke zanger/gitarist/liedjesschrijver kreeg nooit het succes dat hij verdiende door een combinatie van pech en verkeerde keuzes, van failliete platenmaatschappijen tot bizar repertoire en band-ruzies. Afgelopen zomer werd er nog voor zijn leven gevreesd na de orkaan Katrina, want Chilton woont in New Orleans. Maar de man die als 16-jarige al een hit had (het nog altijd populaire The Letter), overleefde en kwam gisteravond naar Tivoli, Utrecht, met de nieuwe versie van Big Star.

Daarin spelen twee originele leden (Chilton en drummer Jody Stephens) en twee leden van de Amerikaanse powerpop-groep The Posies, Jon Auer en Ken Stringfellow. Dankzij hun inspanningen herleefde begin jaren negentig de band van hun idool. Afgelopen september verscheen zelfs een nieuwe cd, In Space, de eerste sinds 1978. Hier laat Big Star horen nog altijd te kunnen laveren tussen de uitersten van losbollige rock'n'roll en fijnzinnige samenzang, waar The Byrds nog iets van hadden kunnen leren.

Die stijlen voerde de band gisteravond treffend uit. De vier muzikanten zongen om beurten, en speelden rammelig of juist trefzeker de tegendraadse liedjes. Big Star is beroemd om die tweeslachtigheid: wat de bandleden hebben opgebouwd, laten ze even makkelijk weer vallen. Menig liedje eindigt in een zooitje ongeregeld.

Chilton kan het niet schelen. De als nukkig bekend staande voorman stond er gisteravond tevreden bij, nam af en toe een slok rode wijn en speelde zijn karakteristiek knerpende solo's. De 55-jarige lachte fijntjes toen hij in Thirteen zong: 'Won't you let me walk you home from school/ Won't you let me meet you at the pool'.

    • Hester Carvalho