Oplichtersbende opgerold

De Amsterdamse politie heeft gisteren twaalf Nigerianen opgepakt die worden verdacht van oplichting via internet. Bij de actie, waarbij op acht adressen invallen werden gedaan, werd samengewerkt met Amerikaanse agenten van de US Postal Inspection Service. Veel van de slachtoffers komen uit de Verenigde Staten. De VS heeft om de uitlevering van de vier hoofdverdachten gevraagd.

Bij de zogeheten Nigeriaanse fraude krijgen willekeurige personen een e-mail waarin grote sommen geld worden beloofd door hooggeplaatste personen uit Nigeria of andere Afrikaanse landen. Het beloofde geld, tientallen miljoenen, is volgens de e-mails afkomstig uit erfenissen of prijzen uit loterijen. Om een deel van dat geld te krijgen moeten de ontvangers van de mail eerst een som geld betalen. Dat geld is volgens de oplichters bijvoorbeeld nodig voor transactiekosten of douanekosten. Of het geld staat volgens de oplichters nog vast bij een bank en kan alleen vrijkomen tegen betaling van een aanzienlijk bedrag.

De gisteren aangehouden verdachten hebben volgens onderzoek in ieder geval meer dan twee miljoen euro buitgemaakt. Maar de politie vermoedt dat het werkelijke schadebedrag vele malen hoger is. De vermeende bendeleden zouden in totaal meer dan 100.000 e-mails aan potentiële slachtoffers hebben verstuurd.

Bij de actie gisteren werden zeventig rechercheurs ingezet, die zeven woningen in Amsterdam en één woning in Zaandam doorzochten. Daarbij werd circa 25.000 euro, computerapparatuur, bankbescheiden en valse identiteitspapieren in beslag genomen.