Ophef in VS over injecties bij doodstraf

De executie van een ter dood veroordeelde in de Amerikaanse staat Californië is gisteren tot tweemaal toe uitgesteld. De gevangenisdirectie kan geen medici vinden die bereid zijn de man een dodelijke injectie toe te dienen.

Een federale rechtbank bepaalde vorige week woensdag dat twee artsen de executie van de 46-jarige Michael Morales moesten bijwonen. Morales' advocaten hadden betoogd dat een bij executies veel gebruikte cocktail van verschillende stoffen niet garandeert dat de executie pijnloos verloopt. Rechter Jeremy Fogel gaf hun gelijk en noemde de methode in strijd met het Achtste Amendement van de Amerikaanse grondwet.

De twee anesthesisten, die de gevangenis bereid had gevonden Morales' executie bij te wonen, trokken zich gisteren op het laatste moment terug. Zij zeiden ethische bezwaren te hebben. Onder andere de American Medical Organisation en de American Society of Anesthesiologists hebben zich uitgesproken tegen de deelname van anesthesisten aan executies.

Aan Morales zouden drie injecties worden toegediend. Respectievelijk een verdovingsmiddel, dat het centrale zenuwstelsel uitschakelt, een spierverslapper en kalium-chloride waardoor het hart stopt.

De methode is omstreden omdat door de toediening van de eerste twee medicijnen een persoon niet kan waarschuwen dat hij pijn ondervindt. De middelen maskeren eerder eventuele gevoelens van pijn dan dat ze deze uitschakelen, stellen critici.

Na de weigering van de anesthesiten besloten de gevangenisautoriteiten Morales 's avonds een dodelijk dosis barbituraten, slaapmiddelen, toe te dienen. Een plaatselijke rechter keurde dit plan goed, maar bepaalde dat een hiervoor opgeleide medicus de injectie toe moest dienen. De gevangenis kon vervolgens geen arts vinden die hiertoe bereid was.

Een betrokkene verklaarde dit uit het feit dat het doden van mensen in strijd is met de eed van Hippocrates. Deze medische beroepseed verplicht een arts zich ten alle tijden in te zetten voor het redden van het leven van een patiënt.

De executie van Morales zal nu op zijn vroegst in mei kunnen plaatsvinden. Een rechtbank in San José, Californië, zal zich over de methode van de dodelijke cocktail buigen. Morales is veroordeeld voor de moord op en verkrachting van een tienermeisje in 1981.

De dodelijke injecties zijn toegestaan in 37 staten. Andere in de VS toegestane executievormen zijn de elektrische stoel, de gaskamer, ophanging en het vuurpeleton. In 38 van de 50 Amerikaanse staten geldt de doodstraf. Volgens deskundigen wordt met deze zaak het debat over de wijze waarop Amerika ter dood veroordeelden executeert heropend. (AP, BBC)